Izvor: Southeast European Times, 26.Jan.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beriša okupio albanske vojne komandante uoči protesta opozicije

26/01/2011

TIRANA, Albanija -- Premijer Sali Beriša okupio je u utorak (25. januara) vojne komandante i zvaničnike ministarstva odbrane da razmotre mere uoči novog protesta koji opozicija planira da održi u petak. Beriša kaže da su protesti pokušaj državnog udara i da vojska neće tolerisati bilo kakve pokušaje civila da priđu vojnim objektima. Svrha nasilnog protesta od 21. januara bila je da se sruše institucije, rekao je Beriša, pozivajući se na informacije stranih obaveštajnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << agencija. Međutim, glavna tužiteljka Ina Rama odbacuje tu tvrdnju i kaže da se u policijskim izveštajima ukazuje samo na štetu nanetu državnoj imovini.

Rama traži od Sjedinjenih Država pomoć u istrazi protesta u kojem su tri osobe poginule, a više desetina je povređeno. Ona kaže da bi pomoć bila tehnička, pre svega kada je reč o laboratorijskog analizi, kako bi proces bio validan. Američki ambasador Aleksandar Arvizu pozvao je vodeće političke stranke da preispitaju planove za održavanje skupova krajem ove nedelje.

U međuvremenu, organizacija Hjuman Rajts Voč poziva na nezavisne istrage prošlonedeljnog nasilja i poziva Berišu da se ne meša u rad tužilaštva. Šest zvaničnika Nacionalne garde odbilo je da se javi tužiocima u vezi sa nasiljem. Beriša ih podržava i kaže da je Garda sprečila državni udar. Hjuman Rajts Woč je takođe pozvao opoziciju da se uzdrži od provokativnih izjava. (Balkan veb, Šekuli, Top čenel, Klan, Top njuz, Alsat – 25.1.2011)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.