Berba kukuruza u Srednjem Banatu

Izvor: RTS, 23.Avg.2018, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berba kukuruza u Srednjem Banatu

Pre desetak godina, berba kukuruza u avgustu bila bi izuzetak - u poslednje dve godine to je pravilo. U Srednjem Banatu, gde je kukuruzom zasejano 83.000 hektara, berbu su počeli mali proizvođači.
Temperature iznad 30 stepeni Celzijusa ubrzale su zrenje kukuruza, pa su rane sorte dodatno poranile. Svetislav Marinac među prvima je obrao ovogodišnji rod sa jedne od manjih parcela u ataru sela Kumane. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Suv je kukuruz, može da se bere na pojedinim parcelama", kaže Svetislav Marinac, poljoprivrednik iz Kumana. "Mada ima koji je još za siliranje, ali ovde su malo počeli da kradu, pored puta je i mora da se sklanja."

Nema tajnog recepta za brzo zrenje, kaže Radoslav Berar, poljoprivrednik iz Melenaca: "Njive su đubrene stajnjakom, bacio sam mešano đubrivo, fosfor i sto, dvadeset trideset kilograma uree po jutru."
Ipak, kako ističe Aleksandar Stojanović, poljoprivrednik iz Kanjiže, u slučaju da potraje ovako toplo vreme, postoji opasnost od pojave bolesti, aflatoksina. 

"To su hibridi koji, po pravilu, u ovakvim godinama daju nešto više prinose, s obzirom na to da imaju robusniju biljku i krupniji klip", objašnjava Života Jovanović, sa Instituta za kukuruz "Zemun polje".
U Srbiji je ove godine kukuruz zasejan na oko 900.000 hektara - 20 odsto manje nego pre nekoliko godina. Manje površina nadoknadiće planirani duplo bolji rod od prošlogodišnjeg.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.