Berba grožđa u Šumadiji privodi se kraju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2022, 17:49

Berba grožđa u Šumadiji privodi se kraju

Zbog vremenskih uslova koji su pogodovali i belim i crvenim sortama grožđa ova godina biće za vinare iz Topole poznata i kao godina dobrog i kvalitetnog vina, sa dosta sunčanih dana koji su ubrzali početak berbe koja je krenula sredinom avgusta.

Vinarija ,,Aleksandrović’’ iz Vinče kod Topole jedna je od vinarija sa najvećim površinama pod vinogradom koji se prostiru na čak 84 hektara.

Berba je otpočela još sredinom avgusta zbog dobrih vremenskih uslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sada se privodi kraju. Na početku sezone, krajem aprila kada su se razvijali lastari u pojedinim vinogradima je došlo do oštećenja zbog grada ali i pored tih teškoća godina je dobro prošla.

"Što se tiče samog kvaliteta grožđa ove godine je vrlo kvalitetno, najviše zbog vremenskih uslova. Posebno je bitan ovaj period, septembar i oktobar mesec i tu smo imali dosta sreće jer nas je vreme poslužilo, nije bilo padavina jer upravo je taj period najkritičniji kada grožđe sazreva, kada krenu kiše i u tom periodu se najčešće javlja trulež. Ove godine nismo imali tih problema zato što je kraj leta i početak jeseni bio dosta sušan, bez nekih padavina i sve je to uticalo na sam kvalitet grožđa. Cena vina je porasla ali ne nešto posebno, jer cena vina u odnosu na cene repro materijala su dosta manje porasle, ne prati cena vina troškove proizvodnje. Sa prvim radovima u vinogradu, nakon berbe, smo već krenuli i to je đubrenje vinograda i to je to takozvano jesenje đubrenje mineralnim đubrivima. Takođe u nekim vinogradima gde bude potrebno ćemo uraditi i đubrenje stajnjakom, a odmah nakon toga, otprilike za jedno mesec i po dana kreće i rezidba", izjavio je Goran Grujić, rukovodilac vinogradarske službe u vinariji ,,Aleksandrović’’.

Procenu su da će ove godine iz vinograda vinarije ,,Aleksandrović’’ biti i do 450 tona grožđa što bi značilo da će se u preradi dobiti i do 300 000 buteljki vina.

Vina iz Topole odlaze podjednako i na tržišta Evropske Unije i na istočna tržišta.

"Izvozimo i u Japan, u Rusiju, a dosta toga ide i u Kinu. U Kini se najviše izvoze crvena vina jer oni sami po sebi vole crvena vina. Vinski turizam takođe se sve više širi, proširuju su i kapaciteti, a sama vinarija svake godine gleda da proširi svoju ponudu, a u izgradnji je i nekoliko objekata koji će doneti sa sobom i proširenje smeštajnih kapaciteta. Za ovu godinu, sada kada smo pri kraju berbe i kada je prerada sad skoro takođe pri kraju, možemo slobodno reći da je uspešna i u pogledu količine grožđa i pre svega u kvalitetu grožđa, a samim tim to dovodi do toga da ćemo dobiti i veoma dobra i kvalitetna vina", izjavio je Goran Grujić, rukovodilac vinogradarske službe u vinariji ,,Aleksandrović’’.

Ovogodišnja berba grožđa podno Oplenca dobro je prošla a sama vina iz 2022. ostaće poznata i kao vina iz jedne od najboljih godina koja je donela i količinu i potreban kvalitet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.