Berane: Posle vode, problem smeće

Izvor: B92, 02.Sep.2013, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berane: Posle vode, problem smeće

Berane -- Crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović apelovao na građane Berana da pomognu u rešavanju problema odlaganja smeća, kako ne bi došlo do veće epidemije.

"Moramo preventivno delovati da neko ne bi umro, jer onda bi bilo kasno za razna dokazivanja. Treba grad očistiti, a nakon toga tražiti rešenja za gradsku deponiju, jer je situacija izuzetno alarmantna", kazao je on.

Građanima Berana preti opasnost od zaraze zbog blokade deponije na Vasovim vodama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a žitelji tog grada već dve sedmice imaju još jedan problem, pošto je oko 1.200 Beranaca zatražilo lekarsku pomoć zbog stomačnih problema, najverovatnije usled trovanja pijaćom vodom. Radunović je "Dnevnim novinama" rekao da građani, koji su zatražili pomoć lekara, nemaju svi tegobe zato što su pili vodu.

“Dosta je i onih koji je nisu pili, a ipak imaju potrebu za lekarskom intervencijom. Sve to ukazuje da može da se desi katastrofa”, kazao je ministar zdravlja. Radulović je dodao da se plaši da su Berane na pragu nove epidemije, koja može imati ogromne posledice.

“Ako se u Beranama pojavi neka teža zarazna bolest, kao što su tifus ili kolera, Crna Gora će biti crna tačka na mapi sveta. Zato se nadam da će pobediti razum”, istakao je on.

Pored ministra, i lokalna samouprava je pozvala sve građane da pomognu u komunalnom sređivanju grada da ne bi došlo do pojave nekih većih zaraza, što može ugroziti i živote Beranaca.

Prema podacima Doma zdravlja Berane, do sada se u tu medicinsku ustanovu javilo 1.265 pacijenata sa stomačnim tegobama, od čega 41 u proteklih 24 časa.

Građanima Berana preporučuje se da za piće koriste flaširanu vodu uz pojačane higijenske mere.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Berane na pragu još veće epidemije

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2013

Crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović apelovao je danas na građane Berana da daju doprinos rešavanju problema odlaganja smeća na teritoriji te opštine, kako ne bi došlo do još veće epidemije i katastrofe koja može odneti i nečije živote.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.