Beogradu nedostaje 100 hraniteljskih porodica

Izvor: RTS, 17.Mar.2013, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradu nedostaje 100 hraniteljskih porodica

U Beogradu ima 620 hraniteljskih porodica, ali je potrebno još oko 100 da bi sva deca bez roditeljskog staranja imala adekvatan smeštaj. Centar za porodični smeštaj dece i omladine poziva sve potencijalne hranitelje da se jave.

I pored nešto više od šest stotina hraniteljskih porodica u glavnom gradu, nadležni kažu da je potrebno još oko 100 da bi sva deca koja nemaju roditelje bila zbrinuta.

"U Beogradu imamo oko 945 dece smeštene u 620 hraniteljskih porodica, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali za još 100 dece, koja su smeštena u institucijama, nam trebaju hraniteljske porodice", rekla je direktorka Centra Dobrila Grujić.

Ona je napomenula da broj hraniteljskih porodica raste svake godine, ali da se hranitelji još teško odlučuju da brinu o deci sa smetnjama u razvoju.

"Od kada postoji naš Centar, poslednjih pet godina, svake godine imamo trend povećanja broja hranitelja od 10 do 20 odsto", rekla je Grujićeva.

Statistika pokazuje da u Srbiji ima oko 6.000 dece na hraniteljstvu i više od 4.000 hraniteljskih porodica. U institucijama je trenutno smešteno oko 700 dece. Na usvojenje čeka oko 800 parova, a godišnje se odobri oko 100 zahteva, pa je i zbog toga hraniteljstvo bitna karika u lancu brige o deci bez roditeljskog staranja.

"Ideja hraniteljstva je da deca ne žive u instituciji, već u kvalitetnim porodičnim uslovima", rekla je Dobrila Grujić.

Hraniteljske porodice imaju pomoć od države, pa mesečno dobijaju redovnu nadoknadu od 34.000 dinara. Deca koja idu u školu dobijaju džeparac, a predviđen je i novac za odlazak na ekskurziju ili za proslavu, kada maturiraju.

"Mislim da naša država spada u one zemlje koje na adekvatan način podržavaju razvoj hraniteljstva", dodala je Grujić.

Pored standardne lične dokumentacije (podataka o prihodima,krštenice i državljanstva ), budući hranitelji treba da potvrde da nemaju teže bolesti koje bi im mogle otežati brigu o deci ili neku od bolesti zavisnosti, da nisu osuđivani, kao i da nisu lišeni roditeljskog prava ili poslovne sposobnosti.

"Neki kandidati za hranitelje nam se žale da dugo traje prikupljanje tih potrebnih papira i tu nešto treba uraditi", ukazala je Grujićeva.

Svi koji su zainteresovani za hraniteljstvo više o samoj proceduri i svemu što ih očekuje mogu saznati na susretima koje svake srede u 14 časova organuzuje Centar za porodični smeštaj dece i omladine u ulici Radoslava Grujića (Božidara Adžije) 17.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.