Beogradski univerzitet DRASTIČNO PAO na Šangajsko listi

Izvor: Mondo, 15.Avg.2019, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski univerzitet DRASTIČNO PAO na Šangajsko listi

Univerzitet u Beogradu dramatično je pao na Šangajskoj listi za 2019. godinu. Prošle godine je bio 302, a ove se nalazi između 401. i 500. mesta, prenosi magazin "Nova Galaksija".

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

  "Nova Galaksija" je u junskom broju elektronskog izdanja najavila pad za, otprilike, tridesetak mesta.

BU: Prestigli su nas oni koji više ulažu

Pozicija Univerziteta u Beogradu u okviru tog rangiranja pomerila se naniže >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u odnosu na stabilno zauzimanje ranga oko 300. mesta u prethodne tri godine, prvenstveno zahvaljujući činjenici da pojedine zemlje, naročito one u Istočnoj Aziji, sve više ulažu značajna sredstva u osnaživanje i pozicioniranje svojih univerziteta.

Časopis podseća da je prof. Dr Zoran Nikolić sa Fizičkog fakulteta godinu dana ranije predskazao pad najstarije i najveće visokoškolske ustanove u Srbiji, koja je među 500 odabranih celog sveta uvršćena prvi put 2012. godine.

Sve do prošle godine se polako, ali sigurno uspinjala na lestvici. Škola je tada završila 18 mesta niže.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je za FoNet da je "i samo prisustvo BU na toj listi uspeh, s obzirom na nedovoljna ulaganja za nauku i visoko obrazovanje u Srbiji".

Ona je ukazala da pad BU na listi "nije neočekivan" i da se to znalo i očekivalo jer su pokazatelji to nagoveštavali već prethodnih nekoliko meseci.

"Nadam se da ćemo uspeti da popravimo ambijent u Srbiji i da će on biti kompetitivniji i stimulativniji za nauku i obrazovanje", rekla je Popović.

Šarčević:NEMA VIŠE PRODUŽENJA roka starim studentima

Harvard je 17. put uzastopce osvanuo ispred svih, baš kao 2003. kada je Šangajska lista obznanjena.

Na drugom mestu je ove godine Univerzitet Stenford, a na trećem Kembridž, prenosi RTS.

Šangajska lista, kao jedan od tri najprestižnija sistema rangiranja univerziteta u svetu, upoređuje 1.200 visokoškolskih institucija u svetu. U tome se i nalazi želja da se univerziteti nađu na ovoj listi, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da na svetu postoji više od 20.000 visokoškolskih ustanova.

"Večiti studenti": Ovo su naši ZAHTEVI, NISMO lenji!

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Univerzitet u Beogradu pao sto mesta na Šangajskoj listi

Izvor: Radio 021, 15.Avg.2019

Univerzitet u Beogradu pao je za više od sto mesta na Šangajskoj listi za 2019. godinu...Prošle godine je bio 302, a ove se nalazi između 401. i 500. mesta, prenosi RTS pozivajući se na naučni magazin Nova galaksija...Nova Galaksija je u junskom broju elektronskog izdanja najavila pad za, otprilike,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.