Izvor: B92, 16.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski sindikat vs PSS

Beograd -- Grupa Beogradski sindikat protestovala kod Pokreta snaga Srbije zbog korišćenja njihove pesme na skupovima PSS-a.

Beogradski sindikat, poznat po oštrim tekstovima, u kojima kritikuje političke stranke i vlast, uputio je oštro protestno pismo PSS-u. "Da se Beogradski sindikat pita, i Karić i njemu bliski saradnici dočekali bi 6. oktobar kao prosjaci i bili bi prinuđeni da ponovo obilaze kafane uz autoput u nadi da će zaraditi koji dinar", navodi se, između ostalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pismu. U PSS-u se izvinjavaju ako je došlo do greške.

Beogradski sindikat je PSS-u zapretio tužbom jer PSS koristi pesme pomenute grupe na nekim svojim predizbornim skupovima.

U pismu upućenom PSS-u Beogradski sindikat upozorava stranku i sledbenike Bogoljuba Karića da prestanu da zloupotrebljavaju njihove pesme, koje su nastale, kako navode, "kao reakcija na ljude slične njima".

Feđa, jedan od članova grupe, kaže za B92 da je iznenađen time da je Karićevim pristalicama uopšte palo na pamet da koriste njihove pesme.

"Tražimo da prestanu da puštaju naše pesme na svojim štandovima. Ne znam na osnovu čega su shvatili da smo mi i oni na istoj strani. Beogradski sindikat ima samo loše mišljenje o Bogoljubu Kariću i njegovim pristalicama. Reč je o povredi prava autora, što se u Srbiji i ne pominje", kaže on.

Milan Stevanović, šef izbornog štaba PSS-a, ne zna da je na njihovim predizbornim skupovima emitovana pesma pomenute grupe. On kaže da PSS nikada nije davao nalog za emitovanje pesama bez dozvole autora.

"Monitoring svih naših mitinga može da se proveri. Osim pesme "Srbijo, majko" i jednog kola, a to je za nas prepoznatljivo, mi ne puštamo nijednu drugu muziku", kaže on.

"Moglo je da se desi da tehnička lica samovoljno, možda sat vremena pred miting, puste neku pesmu, ali mi smo to strogo svakom zabranili", kaže on.

"Mi se Beogradskom sindikatu izvinjavamo ako je to naša odgovornost, ali smo uputili i zvaničan zahtev za monitoring, gde ćemo dokazati da ni na jednom našem mitingu to nije pušteno", kaže on.

Puštanje i plaćanje

Mnoge političke stranke koriste popularne pesme domaćih i stranih autora na skupovima, ali se ne zna da li su od autora tražili saglasnost za korišćenje muzike u predizbornoj kampanji niti to da li autorima plaćaju nadoknadu za javno izvođenje.

Marija Rakas iz SOKOJ-a kaže za B92 da političke stranke moraju da poseduju pisanu dozvolu svih nosilaca autorskih prava na delo koje emituju, kao i da za to plate autorsku naknadu.

"Uz njihovu saglasnost, oni mogu da puštaju muziku. Ako nemaju saglasnost, onda koriste muziku za koju nemaju dozvolu", kaže ona.

"Možda neko od autora ne želi da se njegova muzika koristi u političke svrhe za neku stranku. Oni su na javnim skupovima u obavezi da, prema tarifi SOKOJ-a i Zakonu o autorskim i srodnim pravima, plaćaju autorsku naknadu za muziku koju su puštali na javnim skupovima", navodi Rakasova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.