Beogradski festival igre: Vrhunska umetnost može da bude seksi

Izvor: Blic, 14.Jan.2013, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski festival igre: Vrhunska umetnost može da bude seksi

Deseto izdanje Beogradskog festivala igre održava se od 5. do 19. aprila na više lokacija u Beogradu, a na sceni ćemo imati prilike da vidimo neke od najboljih svetskih plesnih trupa. Lepota zategnutog ljudskog tela nepresušan je izvor inspiracije koreografa, a vrhunska estetika kakva nosi i dozu erotike biće sastavni deo i ovog, jubilarnog izdanja festivala.

- Savremena igra se često bavi ljubavlju i erosom, na taj način da ponekad prelazi granice koje postavlja klasični >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << balet. U modernoj igri se ne govori samo o heteroseksualnoj, već i homoseksualnoj privlačnosti, naravno, u meri u kojoj to sredina prihvata - objašnjava teatrolog Jovan Ćirilov.

Deseti Beogradski festival igre otvoriće dve plesne postavke koje se služe lepotom i erotikom tela, obe u izvođenju kanadske trupe Ballet Jazz Monteral.

U pitanju su "Zumiranje" i "Gorivo", koje potpisuje Kajetano Soto, koreograf koji se po prvi put predstavlja beogradskoj publici, i koji prema rečima direktorke festivala Aje Jung, inače ume da istakne vrhunsku estetiku tela baletskih igrača u svom radu.

Na ovogodišnjem Beogradskom festivalu igre nastupiće Bečki državni balet, Balet Jazz Montreal, švedski Kulberg balet, Danski plesni teatar, Balet Preljokaž, kompaniju MaggioDanza, Pekinški plesni teatar i mnoge drugi

Italijanska trupa MaggioDanza iz Firence donosi predstavu 2xStravinski, u Madlenianum 17. i u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, 18. aprila. Direktor Teatra Maggio Musicale je Zubin Mehta, a direktor baletske kompanije ovog teatra je Frančesko Ventrilja. Koreograf Andonis Fonjadakis zadužen je za pokret koji izražava energiju odnosa dvoje mladih.

Program desetog festivala igre možete pogledati OVDE

Ljubavne teme i erotika prelepih tela u savremenoj igri, uvek su dobro prihvaćeni od strane publike. Na prošlom izdanju Beogradskog festivala igre veliki aplauz je dobila američka trupa Jacoby & Pronk, koja je nastupila na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, Zrenjaninu i Novom Sadu.

Izložba fotografija 17. januara

Izložba fotografija koja najavljuje produkcije sa programa 10. Beogradskog festivala igre biće otvorena 17. januara u 19 časova, u prostoru Robne kuće Beograd u Knez Mihailovoj. Postavka predstavlja ukupno 25 fotografija iz predstava i trajaće do 10. februara. U istom prostoru, zakazana je promocija monografije festivala "Deca Dance", i to 1. februara u 19 časova. U pitanju je svojevrsni zbornik produkcija koje su tokom jedne decenije postojanja festivala prikazane domaćoj publici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.