Izvor: Beta, 27.Feb.2020, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski centar za ljudska prava: Stanje u Srbiji se pogoršava

Stanje ljudskih prava u Srbiji se pogoršava zbog nedostatka dijaloga u društvu i gubitaka poverenja gradjana u državne institucija, ocenila je danas profesorka Vesna Petrović, iz Beogradskog centra za ljudska prava.Petrović je predstavljajući u Beogradu izveštaj "Ljudska prava u Srbiji 2019", koji je ona uredila, kao primere lošeg stanja ljudskih prava navela rečnik poslanika Skupštine Srbije kada govore o novinarima, sudijama, glumcima i drugim neistomišljenicima, kao i donošenje zakona bez javnih rasprava i "leks specijalise" koji imaju koruptivne odredbe."Mislili smo da će se nešto promeniti kada je otvoreno Poglavlje 23 (o pravosudju i osnovnim pravima u pregovorima Srbija-EU)", medjutim, pošto se septembra 2019. godine sa mesta šefice tima Srbije za pregovore sa EU povukla Tanja Miščević, "još nema pomaka da će je neko zaminiti, u prošloj godini su otvorena samo dva poglavlja, a javnost ne zna ko je pregovarač", rekla je ona.Novinar i jedan od autora izveštaja, Ivan Protić izjavio je da se ionako teško stanje u medijima u Srbiji drastično pogoršalo što je, kako je naveo, višegodišnji trend."Zabeleženo je najmanje 110 incidenata s novinarima, od toga jedan pokušaj ubistva. U drugoj polovini 2019. evidentirano je 5.057 prekršaja profesionalnog kodeksa, više za jednu šestinu u odnosu na isti period 2018. godine", rekao ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beogradski centar za ljudska prava: Stanje u Srbiji se pogoršava

Izvor: Danas, 27.Feb.2020

Stanje ljudskih prava u Srbiji se pogoršava zbog nedostatka dijaloga u društvu i gubitaka poverenja građana u državne institucija, ocenila je danas profesorka Vesna Petrović, iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.