Izvor: Politika, 15.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradske bande podelile teritorije

Policijska akcija "Sablja", koja je započela 12. marta 2003. godine, posle ubistva dr Zorana Đinđića, u velikoj meri promenila je sliku beogradskog podzemlja. Istovremeno sa akcijom potrage za članovima "zemunskog klana", policija je hapsila redom po "Beloj knjizi organizovanog kriminala". Članovi mnogih klanova su uhapšeni i zadržani u zatvoru do danas. Neki su, međutim, ostali netaknuti, što im je omogućilo da napreduju na kriminogenoj lestvici i danas postanu jači nego ikada.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />Pre i posle "Sablje" mnogi gangovi su jednostavno nestali sa scene, dok su se istovremeno pojavile i neke nove, osokoljene grupe koje eliminacijom protivnika pokušavaju da se probiju u sam vrh organizovanog kriminala. Poznavaoci prilika kažu da su beogradske glavešine klanova zadovoljne trenutnom raspodelom teritorija i smatraju da posla i novca ima za sve. Preciznije rečeno, svi su zadovoljni sadašnjim poslovima koje su prigrabili posle praznine na tržištu narkotika, nastale odlaskom "zemunaca".

Poslovima s drogom se bave skoro sve grupe, jer se u tom poslu najlakše i najbrže dolazi do zarade, a rizik je zanemarljiv, pogotovo ako se ima u vidu da su kaznena politika i sudska praksa blagi prema narko-dilerima . Dosadašnja iskustva, ipak, govore da će neko veoma brzo poželeti da postane "Capo di tutto capi"(lat.) , ili "kum nad svim kumovima". Jer, Beograd je ipak "mala bara sa puno krokodila".

"Politika" na osnovu pouzdanih policijskih podataka objavljuje trenutni pregled stanja u beogradskom podzemlju.

Novobeogradski klan

Novobeogradski klan preuzeo je primat u prestoničkom podzemlju. Izuzetno organizovana kriminalna grupa u koju je moglo da se uđe samo ako su "kandidati" imali već počinjeno ubistvo ili pokušaj ubistva, ušla je u mnoge prljave poslove u Beogradu.

U akciji "Sablja" pripadnici ovog klana ostali su netaknuti. Uhapšena su bila samo dva člana, a vođa grupe ostao je na slobodi. Prema pouzdanim podacima, novac stečen prevashodno kroz trgovinu drogom, pokušavaju da operu kroz ulaganja u legalne poslove kao što su građevinarstvo, lanci kladionica, finansiranje mladih fudbalera.

Na čelu ove grupe je momak iz jednog od savskih blokova koji se spominje u "Beloj knjizi" MUP-a Srbije. Snaga klana leži u lojalnosti. Momci iz blokova dosta su zatvoreni i lojalni jedan drugom, tako da praktično nema šanse da policija "otvori" nekog od njih. Iako se o poslovima i zaradama ovog novokomponovanog biznismena sve glasnije priča, on je zakonski čist.

Policija ga je hapsila i podnosila krivične prijave. Našli su, prilikom jedne akcije, ilegalno oružje, ali je u sud onda došao drugi momak i preuzeo na sebe krivicu. Osuđen je, a pretpostavlja se da mu je vođa klana to debelo platio.

Vođa "novobeograđana" novac zarađen od prljavih poslova, uglavnom od prodaje droge, pere i kroz ulaganja u fudbal. Igrače koje kupi za male sume finansira tokom igranja u domaćim klubovima, potom ih proda i od tog transfera profitira.

Samo ove godine, od prodaje dvojice fudbalera, jednog od naših najpopularnijih klubova, zaradio je više od tri miliona evra. O mladom "novobeograđaninu" se priča da, osim ulaganja u fudbalere, stoji i iza lanca sportskih kladionica, kao i investicija u izgradnju stanova.

Zvezdarski klan

Ekipa sa Zvezdare, uprkos velikim gubicima u ne tako davnoj prošlosti, i dalje predstavlja jedan od najmoćnijih klanova u Beogradu. Kao i većini gangova, glavni izvor finansija im je prodaja droge, a prljavi novac ulažu u kupovinu propalih preduzeća, benzinskih pumpi, nekretnina ili u ugostiteljstvo. Priča se da su planirali da postanu vlasnici i jednog hotela u Beogradu, ali im je kupovina izmakla za dlaku.

Glavni igrači su, prema pouzdanim podacima, počeli da posećuju Agenciju za privatizaciju u nameri da ulože novac u jeftina domaća preduzeća. Podmladak klana, čiji je zadatak i dalje obavljanje onih najprljavijih poslova, nedavno je dovođen u vezu sa sukobima na beogradskom splavu "Ambis". Navodno, došli su u sukob sa obezbeđenjem jer su želeli da na splav unesu drogu i oružje. Vraćeni su sa ulaza, dobili su batine, a potom im je u određenim krugovima pripisana i krvava osveta.

Klan je značajno oslabljen posle ubistva Sredoja Šljukića Šljuke 2002. godine. Tada su se, navodno, povukli i konsolidovali svoje redove, želeći da nastave stare poslove. Pojedini stariji članovi sklonili su se u inostranstvo, a oni koji su ostali sada vladaju klanom. U "Beloj knjizi" se navodi da Šljuka i nije bio vođa, već da se na vrhu piramide nalazio izvesni Miša Nojman, koji, prema dostupnim podacima, i dalje vodi glavnu reč u ovoj grupi.

Akcija "Sablja" gotovo da nije ni dotakla ovu grupu. Uhapšeno je nekoliko momaka koji su proveli izvesno vreme u pritvoru, iz koga su izašli bez ikakvih posledica, podnošenja krivičnih prijava. Policija je upravo u to vreme prikupila dokaze da za Šljukino ubistvo, kao i likvidaciju njegovog prijatelja Jovana Cunera, osumnjiči "zemunce".

Voždovački klan

Iako se poslednje decenije dosta toga promenilo na užarenom beogradskom asfaltu, to nije umanjilo moć voždovačkog kriminalnog ganga koji i dalje igra važnu ulogu u podeli poslova i teritorija u prestonici. Prema policijskim podacima, ovaj klan je sada drugi po snazi među organizovanim grupama, odmah iza novobeogradskog.

Glavni izvor nelegalne zarade isti je kao u prošlosti – trgovina drogom, reketiranje vlasnika lokala, građevinskih preduzimača. Te pare peru uglavnom kroz izgradnju stanova, ali ulažu i u lance ćevabdžinica. Kao i kod ostalih, nijedno ime iz grupe ne pojavljuje se u papirima, iako se u gradu zna ko tačno stoji iza kog ulaganja.

Kormilo su, prema podacima MUP-a, preuzeli Srđan Kačavenda i Vladan Kontić Konta, koji je pre nepunih mesec dana ranjen. Sa prostrelnom ranom u nozi pojavio se u Urgentnom centru i ispričao da ga je zalutali metak pogodio dok je šetao gradom. Međutim, mediji su tvrdili da se na proslavi u vili "Jelena" sukobio sa sinom Vuka Bojovića, direktora beogradskog ZOO vrta.

Po preuzimanju liderstva, povukli su se iz javnosti. Sklonili su se i sa ulica, ali su nastavili da rade stare poslove.

Iz društva sa Voždovca, koje se burnih devedesetih godina prošlog veka javno eksponiralo po medijima, sada se pojavljuju u policijskim izveštajima i izveštajima sa suđenja samo dvojica lidera. Oni su optuženi za maltretiranje mladića, inače venčanog kuma jednog od njih. Jedan od vođa klana je uhapšen odmah po prijavi maltretiranja, dok je drugi lider sa Voždovca bio u bekstvu nekoliko meseci, ali se krajem marta ove godine predao sudiji. Proveo je izvesno vreme u pritvoru, pa je pušten na slobodu. Oni su, prema navodima optužnice, maltretirali žrtvu i tražili mu 400.000 evra, motor, džip i da svom kumu, vođi grupe, prepiše kuću i stan. Konta i Kačavenda su to, naravno, negirali. Jedino je jedan od lidera priznao da je u sukobu sa bivšim kumom jer mu je, kako je rekao na suđenju ovaj "spopadao ženu".

Rakovički klan

Klan iz Rakovice, sa vođom Nebojšom Stojkovićem Stojketom, nastavio je svoje poslove, iako je grupa praktično bila razbijena tokom "Sablje". Ova ekipa važi za jednu od najmnogobrojnijih i najbrutalnijih na beogradskom asfaltu. Na spisku delatnosti klana nalaze se ubistva, otmice, iznude, ali i dilovanje droge.

O moći "rakovičana" svedoči i činjenica da su članovi ovog ganga po izlasku iz zatvora, krajem februara ove godine vrlo brzo stali na noge, vratili se starim poslovima i nastavili da pune stranice crne hronike. Stojke i petorica njegovih saradnika osuđeni su krajem februara na ukupnu kaznu zatvora od 63 godine zbog ubistava Veselina Božovića i Miroslava Sekulića, više razbojništava, nedozvoljenog držanja heroina i oružja i falsifikovanja ličnih isprava.

Kada je izašao iz zatvora, Stojke je, prema podacima iz policije, ojačao ekipu dovodeći nove članove s kojima je počeo da vraća stare dugove. Među prvima na udaru našao se Saša Nikolić, odbegli član "rakovičkog klana", koga je Stojke sa četvoricom svojih saradnika polovinom avgusta oteo ispred Crkve svetog Marka.

"Rakovički klan" ima jake veze i sa crnogorskim mafijašima. Pored toga što je Stojke oženjen sestrom Baranina Ljuba Bigovića, optuženog za ubistvo crnogorskog inspektora Slavoljuba Šćekića, ovaj klan je bio optuživan i za skrivanje Milana Čile Šćekića, takođe okrivljenog za likvidaciju policijskog inspektora i dovođenog u vezu sa ubistvom novinara Duška Jovanovića.

Budalin klan

Ostaci nekada jedinstvene grupe koja se podelila na dva klana, "surčinski" sa vođom Ljubišom Buhom Čumetom i "zemunski", sa Dušanom Spasojevićem na čelu, prema pouzdanim podacima, ponovo su se ujedinili. Vođe novog jedinstvenog klana su braća Aleksandar i Miloš Simović i Vladimir Milisavljević Budala, odbegli "zemunci" optuženi za ubistvo dr Zorana Đinđića. Prema pričama sa beogradskog asfalta, njih trojica preko veza stečenih u Spasojevićevo vreme organizuju uvoz heroina koji iz Avganistana, preko Turske i Bugarske, završava u našoj zemlji. U Beogradu imaju staru infrastrukturu uličnih narko-preprodavaca koja je ostala netaknuta tokom "Sablje" jer je uglavnom reč o klincima i "sitnim igračima".

"Surčinci", kao osnivači srpske auto-mafije, inače su i dalje najjača ekipa koja se bavi krađom i trgovinom ukradenim vozilima. "Surčince" bije glas da za manje od pola sata mogu da pronađu svaki ukradeni auto, čak i kada oni ne stoje iza toga jer, tvrde upućeni, sarađuju sa policajcima, koji im obezbeđuju papire za vozila sa prekucanim brojevima motora.

Miljakovačka grupa

Kao druga po jačini u poslovima sa ukradenim automobilima važi mafija sa Miljakovca, a kako tvrde dobro obavešteni izvori, za potcenjivanje nisu ni kriminalci iz naselja Jajinci. Ovi lopovi uglavnom "rade" po Voždovcu i Miljakovcu, a ukradeni automobili obično završavaju u Jakovu ili Surčinu.

Tri ganga na Dorćolu

Situacija u centru Beograda može se okarakterisati kao najkritičnija u gradu. Na Dorćolu deluju čak tri organizovane grupe koje se bave preprodajom droge, ali i drugim unosnim kriminalnim poslovima. Prva grupa predstavlja takozvanu "staru gardu" koja je okupljena oko brata jednog lokalnog roštiljdžije. Grupa, s obzirom na iskustvo u kriminalnim vodama, ne preza ni od koga, a ne libi se ni oružanog sukoba sa onima koji im zadiru u poslove. Druga, mlađa, ali surovija grupa okupljena je oko mladića koji je u razmaku od godinu dana, čak dva puta bio ranjavan. Prvi put je na njega pucano, jer se, kako tvrde upućeni, mnogo raširio u biznisu i počeo da smeta "starijoj ekipi", dok je drugi put ranjen u malom ratu na beogradskim ulicama koji se dešavao posle novogodišnjih praznika. I ova grupa se bavi preprodajom droge, ali i ucenama i iznudama.

Na Dorćolu je "uhlebljenje" našao i takozvani "crnogorski klan", koji pokušava da svoje mesto pod suncem nađe u Beogradu. I "crnogorcima" je najmiliji biznis sa drogom.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.