Beogradska filharmonija večeras u Kolarčevoj zadužbini

Izvor: Glas javnosti, 01.Feb.2013, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska filharmonija večeras u Kolarčevoj zadužbini

BEOGRAD - Beogradska filharmonija održaće večeras u Kolarčevoj zadužbini još jedan koncert iz Klasičnog ciklusa u okviru koga sa svojim šefom dirigentom Muhai Tangom izvodi kapitalna dela klasične muzike.

Beogradska filharmonija je najavila da su na programu uvertira za operu "Čarobni strelac" Karl Marie fon Vebera, Koncert za violončelo i orkestar br.1 Kamija Sen-Sansa i Četvrta simfonija Johanesa Bramsa.

Bramsovu poslednju simfoniju Filharmonija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je izvodila pre tri godine, sa Zubinom Mehtom sa kojim je radila i većinu njegovih simfonijskih dela.

Poslednji susret sa Mehtom u Dubrovniku, obeležilo je izvođenje Druge, a prilikom koncerata u Beogradu 2010. godine, na programu su bile Prva i Četvrta simfonija, navodi se u saopštenju Filharmonije.

Delo nemačkog romantičara Johanesa Bramsa (1833-1897) bilo je prvo koje je Tang dirigovao sa Beogradskom filharmonijom prilikom prvog susreta sa orkestrom u decembru 2008.godine.

Nakon četiri godine uspešne saradnje, od čega tri godine na čelu orkestra, Tang ponovo diriguje Bramsa, ovog puta Četvrtu simfoniju.

Kao solista na koncertu će se predstaviti Jing Žao, koja se smatra jednom od najperspektivnijih violončelistkinja na svetskoj sceni.

Žao će prvi put svirati u regionu zahvaljujući preporuci Tanga. Sa Beogradskom filharmonijom ona izvesti Sen-Sansov koncert, jedan od omiljenih koncerata na repertoaru virtuoznih violončelista.

U biografiji Žao ubeležena su mnoga slavna imena poput dirigenta Seiđi Ozave koji je pomogao preseljenje iz Azije u Berlin gde se školovala na Akademiji Herbert fon Karajan.

Istovremeno je pohađala i časove kod Mstislava Rostropoviča i Jo-Jo Maa, a odskočna daska za karijeru bila je prva nagrada na takmičenju ARD u Minhenu.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.