Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska disharmonija

Evo, čestnejši moji, danas se u zdravlju i veselju završavaju Dani Radoša Ljušića ukraj Drine, pa je red da razmotrimo šta se sve događalo na ovoj značajnoj manifestaciji srpske nekulture. Mukajet, eto šta se događalo.

Ja sam maltene svakodnevno izveštavao sa Radoševih dana, slao SMS-ove Overlordu i pročim nadležnim; „Danas“ je Ljušićevim danima posvetio jedan uvodnik i jedan poveliki tekst. I niko drugi. Više se o planiranoj seči knjiga čulo u okolnim državicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << (a i šire) nego u našem vilajetu. Nosio sam se mišlju da napišem SMS Tasovcu, popečitelju takozvane kulture, ali sam brzo uvideo da bi tek to bio ćorav posao. Kud se dede onaj razbarušeni vožd Filharmonije koji je svako malo uveseljavao javnost duhovitim doskočicama i dubarama? Izgubi se u lavirintima Beogradske disharmonije. Izgleda da je onaj cinik bio u pravu. Vlast kvari čoveka. Apsolutna vlast ga apsolutno kvari. A mala vlast, mala vlast ga samo malo pokvari. Tek koliko da zaćuti.

Blaženopočivši pisac i reditelj, Živojin Pavlović, svojevremeno je izrazio zdravu sumnju u pogledu spremnosti (i sposobnosti) Srba za politički sistem parlamentarne demokratije. Nije mu ta sumnja naišla na lep prijem u beogradskoj čaršiji, a naročito ne u Klubu književnika, rasadniku demokrata, cinkaroša i seratora. Ali vreme je pokazalo da je Žika bio u pravu. Ja bih dodao da je premalo bio u pravu. Mi nismo dozreli ni za politički sistem socijalističkog samoupravljanja. Preterujem? Jok, more. Baš bih voleo da vidim direktora Službenog glasnika iz SFRJotovog vakta koji bi se odvažio da u makulaturu pošalje par stotina hiljada knjiga, osim, naravno, ako nisu bile zabranjene. Fakat, sekao je Tito, ali Tito, braćo i sestre, Radošu nije ni do kolena. Neka se oglase Ljušićeve polukolege, istoričari književnosti, neka izračunaju, sumnjam da će broj knjiga isečenih tokom četrdeset i pet socijalističkih godina premašiti cifru od pet stotina. A Radoš, Radoš će za dan iseći najmanje dve stotine hiljada. Komada, tako on to računa.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.