Beograđanin preplivao Amazon

Izvor: B92, 17.Nov.2010, 04:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđanin preplivao Amazon

Beograd -- Beograđanin Davor Novović je, plivajući prosečno 16 sati i prelazeći 118 km dnevno, za 46 dana preplivao Amazon u dužini od 5.450 kilometara, piše "Politika".

Novović je tako pretekao legendarnog Slovenca Martina Strela, koji je najdužu reku savladao za 66 dana, piše list.

Novović je skočio u Amazon u zoru, u peruanskom gradu Atalaju, tamo gde počinje civilizacija. Pratile su ga četiri venecuelanske jahte, opremljene najsavremenijim nautičkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uređajima, navodi "Politika".

Mreže zakačene o pramac i krmu na jahtama činile su improvizovani kavez, kako tridesetsedmogodišnjeg Beograđanina, poreklom iz Kotora, ne bi igrizle pirane i slatkovodne ajkule ili "pomilovale" anakonde i ostale nemani mitske južnoameričke reke.

Deo skromne nagrade koju je dobio za oboren ginosovski svetski rekord pokloniće Kraljevu, stradalom u zemljotresu.

Po povratku u Beograd Novovića je sačekala nova ponuda - da na Vidovdan iduće godine prepliva Dunav, od Švarcvalda do Crnog mora.

"Ta deonica je sitnica, ali ću doplivati samo do Beograda", najavio je Novović, koji je preplivao Lamanš, preplivao Jadran od Barija do Petrovca, plivao od Atine do Herceg Novog (1280 kilometara za 33 dana), boreći se sa četiri mora, oborivši pri tome svetski rekord Velja Rogošića, koji je deonicu od Pule do Prevlake preplivao za 67 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.