Beograđani navučeni na video igre - stariji igraju noću, a mlađi danju

Izvor: Blic, 29.Jan.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani navučeni na video igre - stariji igraju noću, a mlađi danju

Igranje na računaru i konzoloma u početku je bila zabava za adolescente, a danas je to aktivnost i odraslih, o čemu svedoče i istraživanja prema kojima trećina njih provodi 10 i više sati nedeljno, igrajući igre na svojim računarima, ali i pune igraonice ispod Vukovog spomenika.

Stariji zaljubljenici u video igre uglavnom se noću okupljaju po igraonicama u Ruzveltovoj ulici, dok su dnevni termini rezarvisani za omladinu, koja obično svraća u pauzama nastave, kaže Milan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mitić, menadžer Internet kafea "Sajber Šark”.

- Noć ima svoju klijentelu, to su zaljubljenici u igrice koji zbog obaveza u toku dana ne mogu da igraju. Svi oni poseduju kod kuće računare, ali više vole da naprave ekipe i zabavljaju se u društvu - objašnjava Mitić.

Prema njegovim rečima, najpopularnije igre su "Kanter strajk”, "Vorkraft 3” i "PES 2011”, za koje se jednom godišnje organizuju turniri sa vrednim nagradama, dok postoje i zvanična takmičenja u igrama, posle kojih pobednici izbore učešće na inostranim šampionatima.

- Ljubitelji video igara bi voleli da nikada ne prestanu sa igranjem, ali svesni su da tom vidu zabave jednom mora doći kraj - kaže jedan od naših najboljih gejmera i član tima "4HeaveN” Dejan Vekecki, koji godinama učestvuje na ESWC (Eletronic sports world cup) i WCG (World Cyber Games) turnirima.

- Imamo najbolje gejmere u regionu, ali kada odmerimo snage sa ekipama zapadne Evrope ili Amerike onda stvari stoje drugačije. Oni imaju na desetine vrhunskih timova u koje se mnogo ulaže, dok kod nas postoje dva dobra tima kojima niko ne daje podršku - kaže Vekecki.

On kaže da se ovde koristi mnogo jeftinija oprema, kao i da Amerikanci, Poljaci, Kinezi i Skandinavci imaju profesionalne igrače, dok većinu ljubitelja igara u Srbiji drži drugarstvo, koje traje od osnovne škole.

Vekecki je 2006. bio član tima KGB, koji je na prvenstvu sveta u Monci, od 64 tima zauzeo između 9. i 12. mesta, a danas uglavnom igra PES, simulaciju fudbala japanske kompanije "Konami”.

Da smo zaista talentovani u video igrama govori nedavno završeno Svetsko prvenstvo u Barseloni, gde je titulu prvaka u igrici "FIFA 2010” poneo Nenad Stojković, Srbin koji živi i studira u Americi.

Stojković se takmičio kao predstavnik SAD, a za trijumf na završnom turniru koji okuplja 32 najbolja igrača na planeti, osvojio je ček od 20.000 dolara i priliku da se druži s najboljim svetskim fudbalerima na svečanosti, koju je u Cirihu organizovala Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija.

Posledice preteranog igranja video igara

Prema istraživanjima koja su objavljena na sajtu www.blogovanje.com, preterano igranje video igara može izazvati neaktivnost, pad metabolizma i slabljenja mišića i vida, ali i socijalne izolacije, osećaja stalne pospanost, depresije i nereagovanje na nasilje u realnom životu.

Glavni kritičari igrica kažu da deca, opažajući postupke koje koriste njihovi junaci, usvajaju ponašanja u kojima se za rešavanje problema koristi nasilje.

U Južnoj Koreji su 2005. zabeležena dva smrtna slučaja, kada su sredovečni ljudi umrli nakon dva dana i noći neprestanog igranja onlajn igrica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.