Beograd za nastavak dijaloga

Izvor: RTS, 24.Okt.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd za nastavak dijaloga

Vlasti u Beogradu žele što brži nastavak dijaloga sa Prištinom, rekao predsednik Boris Tadić. Sa predstavnicima Srba sa severa Kosova dogovoreno da u ekspertskim grupama koje pripremaju platformu za razgovore učestvuju i njihovi predstavnici, istakao Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Beograd želi što brži nastavak dijaloga sa Prištinom, kao i da je sa predstavnicima Srba sa severa Kosova dogovoreno da u ekspertskim grupama koje pripremaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << platformu za razgovore učestvuju i njihovi predstavnici.

Tadić je novinarima na Sajmu knjiga rekao da ne može da garantuje da će problem na severu Kosova biti rešen do decembra, kada se očekuje eventualna preporuka Evropskog saveta za davanje statusa kandidata Srbiji, ali je rekao da se nada da je to moguće i da će Srbija ući u proces evropskih integracija.

"Kosovo je neverovatno težak problem, ne samo za srpski i albanski narod, već i za Evropu i svet, i rešenje je teško doseći. To je jedan od konfliktnih prostora kojima se bavi međunarodna zajednica", rekao je Tadić.

Beograd, kaže Tadić, želi povratak u pregovore jer bez toga nema rezultata - rešavanja problema građana i zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

Predsednik Srbije je naveo da je juče otvoreno i konstruktivno razgovarao sa predstavnicima Srba sa severa Kosova. 

"Rekao sam im kako izgleda realna politička situacija i potencijal Srbije da branimo interese na Kosovu i principi kojih ćemo se držati u narednom periodu i od kojih nećemo odstupiti", rekao je Tadić. 

Povratak u normalan proces

Prema njegovim rečima, Srbija nije odgovorna za prekid dijaloga sa Prištinom i u toku su razgovori da se ono što je poremećeno na severu Kosova vrati u normalan proces.

"Svi koji misle da treba da se zatvorimo u svoju kuću i ne komuniciramo i ne pregovaramo, a imamo problem koji je svetski, koji je internacionalizovan, prave metodološku grešku", rekao je Tadić.

Tadić je naveo i da je bilo mnogo grešaka u politici i srpske i albanske strane.

"Kosovo nije problem koji se lako rešava. Postoje i srpska i albanska i međunarodna stvarnost, postoje velike sile i interesi. Postoje mnoge greške u srpskoj i albanskoj polici. Borba za životni prostor Kosova postala je borba za geopolitički uticaj. To je prostor u kome se međunarodne sile nadmeću u svom kredibilitetu" , rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je ocenio da je bitno "da se izbegnu velike reči, a da se nađe veliko delo" koje će problem Kosova rešiti. 

"Najvažniji cilj je da sačuvamo naš narod na Kosovu, potom izgradimo institucije, obezbedimo sve okolnosti za pomirenje Srba i Albanaca. Mi svakako od Kosova nećemo odustati", poručio je Tadić. 

Predsednik Srbije je istakao da je ključno da Srbija obezbedi da ljudi na Kosovu normalno žive, ali i da se sačuvaju legitimni nacionalni interesi.

"Ja od njih kao predsednik ne mogu da odustanem", poručio je Tadić i podsetio da su ga sa raznih strana optuživali istovremeno i da "se odriče i da se ne odriče Kosova" i dodao da smatra da je sve u redu dok postoje takve optužbe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.