Izvor: B92, 08.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd traži da sudi Lukićima

Hag -- U Hagu saopšteno da je Srbija dostavila obrazloženje zbog čega bi Milanu i Sredoju Lukiću trebalo suditi u Srbiji.

Haško tužilaštvo je prethodno zahtevalo da se suđenje održi u Bosni i Hercegovini. Milan Lukić je u pritvor Tribunala prebačen iz Argentine 21. februara 2006, gde je uhapšen u avgustu 2005. godine pošto je bio u bekstvu skoro sedam godina. Sredoje Lukić je u pritvoru Tribunala od 16. septembra 2005. godine.

Prema navodima optužnice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milan Lukić je u proleće 1992. u Višegradu organizovao paravojnu grupu bosanskih Srba. Navedeno je da je ta grupa, koja je pominjana pod imenom "Beli orlovi" i "Osvetnici", sarađujući s lokalnom policijom i vojnim jedinicama zavela teror nad lokalnim muslimanskim stanovništvom.

Milanu Lukiću na teret su stavljeni ubistvo, okrutno premlaćivanje, protivpravno zatvaranje i terorisanje bosanskih Muslimana i drugih nesrpskih civila, kao i uništavanje i pljačka njihovih domova i lične imovine. Milan i Sredoje Lukić optuženi su i za ubistvo još približno 70 osoba bosanskih muslimana u sličnom incidentu 1992. godine. Milan Lukić je, takođe, optužen za ubistvo pet od sedam bosanskih muslimana koji su streljani na obali Drine 1992. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.