Beograd, tokom dana toplotne probe

Izvor: RTS, 03.Okt.2018, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd, tokom dana toplotne probe

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić napominje da se sistem grejanja prevodi iz režima toplotnih proba u režim isporuke toplotne energije i očekuje da će efekti biti vidljivi kod velikog broja potrošača već u popodnevnim i večernjim satima.
Radojičić je to rekao na sastanku sa v. d. direktorom JKP "Beogradske elektrane" Radetom Bastom i v. d. sekretarkom za energetiku Grada Beograda Ninom Jandrić, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Na sastanku je bilo reči o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu tokom hladnog talasa pre početka zvanične grejne sezone, kao i mogućnostima promene propisa o snabdevanju toplotnom energijom u prestonici. 
"Narednih dana se najavljuje toplije vreme, ali moramo da nađemo najbolje moguće rešenje za trenutnu situaciju. Boravak u hladnim prostorijama nije prijatan nikome, važno je da mališani u vrtićima i školama ne sede u jaknama, da zaposleni mogu bez smetnji da rade i budu produktivni, da Beograđanima u stanovima bude toplo", rekao je gradonačelnik. 
Napomenuo je da se razmatra promena propisa jer je sistem daljinskog grejanja Beograda jedan od najvećih u Evropi i čini ga 41 toplotni izvor, odnosno toplana i kotlarnica, 9.000 toplotnih predajnih stanica i u njima više od 40.000 pumpi i druge opreme, kao i više od 1.500 kilometara toplovodnih cevi.
"Ukoliko temperature opet budu u padu, počećemo sa isporukom toplotne energije uz nastavljanje proba sistema. Sistem sada prevodimo iz režima toplotnih proba u režim isporuke toplotne energije i očekujem da efekti budu vidljivi kod velikog broja potrošača već u popodnevnim i večernjim satima. Nažalost, nije moguće odmah 'podići' ceo sistem", rekao je Radojičić.
Za stabilan rad ovako velikog energetskog sistema neophodno je nekoliko dana uhodavanja i postepenog i veoma pažljivog opterećivanja radi prelaska iz stacionarnog u dinamički režim rada, rekao je Radojičić i apelovao na potrošače da budu strpljivi.
Ipak, istakao je da je ključno dugoročno rešenje kojim će ceo sistem biti aktivno pripreman za rad već tokom leta.
"Važno je da nađemo dugoročno rešenje za ovaj problem jer svake godine imamo makar i kratak hladni talas pre grejne sezone i danas sam razgovarao o tome koje su mogućnosti da sistem bude spreman već prvog oktobra, kada nam hladni dani stignu pre nego što je kalendarski predviđeno", rekao je Radojičić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ne možemo odmah dići sistem, ali topli radijatori već večeras"

Izvor: B92, 03.Okt.2018

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da se sistem grejanja prevodi iz režima toplotnih proba u režim isporuke toplotne energije...Kako je rekao, očekuje da će efekti biti vidljivi kod velikog broja potrošača već u popodnevnim i večernjim satima...Radojičić je to rekao na sastanku...

Nastavak na B92...

Grad je odlučio da nam radijatori ipak budu topli

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 07:48

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da se Grad odlučio na početak grejanja pre zvanične grejne sezone 15. oktobra zbog više hladnih jutara...Kako kažu, neophodno je više dana kako bi se sistem grejanja preveo iz proba u grejanje i da će se ići na to da se promeni uredba...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.