Beograd spreman za dijalog

Izvor: RTS, 07.Dec.2010, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd spreman za dijalog

Premijer Srbije Mirko Cvetković zahvalio je šefu diplomatije Urugvaja Luisu Almagru na principijelnom stavu te zemlje po pitanju Kosova i istakao da je Beograd spreman na početak dijaloga sa Prištinom u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministar inostranih poslova Urugvaja Luis Almagro razgovarali su u Beogradu o Kosovu i Metohiji, kao i o mogućnostima za unapređenje saradnje u više oblasti, posebno ekonomije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Cvetković se zahvalio Almagru na principijelnom stavu Urugvaja u odbrani načela međunarodnog prava kad je reč o Kosovu i Metohiji i istakao da je Beograd spreman na početak dijaloga sa Prištinom u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Na sastanku je konstatovano da su Srbija i Urugvaj ostvarili izuzetnu policijsku saradnju u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala i terorizma.

Cvetković i gost iz Urugvaja su ocenili da je sadašnja ekonomska saradnja ispod mogućnosti dve zemlje i izrazili interes da se ona unapredi posebno u pogledu povećanja spoljnotrgovinske razmene i investicionih ulaganja.

Dogovoreno je da će se u narednom periodu više raditi na unapređenju saradnje u oblasti nauke, kulture i sporta, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za medije.

Principijelna podrška Urugvaja

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zahvalio je danas šefu urugvajske diplomatije Luisu Almagru na čvrstom i principijelnom stavu po pitanju poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Jeremić je posle razgovora sa Almagrom rekao novinarima da Urugvaj poštuje teritorijalnu celovitost svih članica Ujedinjenih nacija.

"Na tom principu ćemo nastaviti da blisko sarađujemo, pružajući uzajamnu podršku u međunarodnim organizacijama", izjavio je Jeremić ocenivši da je u borbi protiv organizovanog kriminala saradanja Srbije i Urugvaja bila izuzetno uspešna.

"Direktna saradnja dve vlade dovela je do velikog napretka u obračunu sa međunarodnim krijumčarima narkotika na teritoriji Evrope i Latinske Amerike", rekao je Jeremić.

Ministar Jermić je izjavio da su politički odnosi dve zemlje odlični, jer između Srbije i Urugvaja nema otvorenih pitanja.

Almagro je najavio da će Urugvaj nastaviti da pruža podršku Srbije u vezi sa Kosovom.

Jeremić i Almagro su najavili da će u bliskoj budućnosti doći do potpisivanja brojnih bilateralnih sporazuma i jačanju saradnje u kulturi, nauci, sportu, ekonomiji, obrazovanju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DAČIĆ: PRIŠTINSKE VLASTI NE ŽELE DIJALOG

Izvor: Kurir, 07.Dec.2010

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da najavom zabrane registarskih tabila Srbije na Kosovu prištinske institucije pokazuju da ne žele bilo kakav dijalog sa Beogradom..."Zar odluka o upotrebi registarskih tablica nije tema o kojoj treba da se razgovara u predstojećem...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.