Beograd prašta zločincima

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jan.2011, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd prašta zločincima

Tihomir Purda, optužen za mučenje i ubijanje Srba u Vukovaru, a prethodno Ilija Jurišić, ubice iz Gnjilanske grupe i Ejup Ganić, ostaće nekažnjeni zbog neshvatljivih političkih nagodbi srpskih vlasti.

U Zagrebu je za danas najavljen sastanak predstavnika ministarstava pravde i tužilaštava Srbije i Hrvatske, na kome će ključna tema biti sudbina slučaja Tihomira Purde, koji je pre nekoliko dana uhapšen na osnovu Interpolove poternice zbog zločina protiv srpskog stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Vukovaru 1991. godine.

Sastanku će da predsedava ministar pravde Srbije Snežana Malović koja je već izjavila da je Srbija spremna da hrvatskom pravosuđu ustupi predmet Tihomira Purde, o čemu su prethodno razgovarali predsednik Boris Tadić i Jadranka Kosor, premijer vlade u Zagrebu.

Slučaj Purda je već danima udarna vest u svim hrvatskim medijima. Premijer Jadranka Kosor izjavila je da "Hrvatska ne želi da njeni branioci i njihove porodice trpe na bilo koji način", a sve to uprkos činjenici da je Purda optužen za ubistvo tri osobe i ranjavanje nekoliko desetina civila.

Potom je usledio telefonski razgovor sa Borisom Tadićem. U saopštenju Pres službe predsednika Republike Srbije navodi se da je Tadić objasnio hrvatskom premijeru Jadranki Kosor da bi slučaj Tihomira Purde trebalo da razmatraju nadležna ministarstva i tužilaštva Srbije i Hrvatske, poštujući pravne sisteme obe zemlje. Potom je ministar Snežana Malović izjavila da je spremna da ustupi predmet Tihomira Purde Hrvatskoj.

Da li će Srbija zaista i u ovom slučaju da se odrekne mogućnosti da procesuira zločina koji je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji počinjen nad pripadnicima srpskog naroda?

Jer, da podsetimo, samo u poslednjih godinu dana oslobođen je ili pušten na slobodu nakon izricanja prvostepenih presuda čitav niz osoba koje su bile optužene za najteže zločine protiv čovečnosti i običaja rata. Nedavno su iz pritvora, do izricanja presude, puštena petorica Albanca iz takozvane Gnjilanske grupe kojima je suđeno za ratni zločin "mučenja i svirepih ubistava civila".

U oktobru prošle godine, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Iliji Juršiću, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin 15. maja 1992. godine kada je u Tuzli napadnuta kolona JNA i "ubijeno najmanje 50, a ranjeno najmanje 44 vojnika i starešina".

Jurišić je, potom, pušten da na slobodi čeka početak novog prvostepenog postupka.

Slično se dogodilo i nakon oslobađanja nekadašnjeg člana Ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića, koga je srpsko pravosuđe optužilo za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gde su 1992. ubijena 50, a ranjena 73 pripadnika JNA.

Sud u Londonu ga je oslobodio, a Tužilaštvo za ratne zločine, i pored ranijih najava naprasno je odustalo od žalbe uz obrazloženje "da bi novi postupak puno koštao poreske obveznike"...

Advokat Toma Fila kaže da je više nego jasno da Srbija međunarodnoj zajednici odustajanjem od brojnih procesa protiv odgovornih za ubistva Srba, želi da dokaže kako je raskrstila sa "Miloševićevskom prošlošću".

- Tužilac za ratne zločine Srbije je trenutno najodgovornija osoba u Srbiji. On jedini zna koliko ima dokaza protiv Purde i na osnovu toga mora da proceni šta treba da se preduzme.

Nije sporno da je za ceo svet Srbija jedina odgovorna za dešavanja u Vukovaru, ali još užasnije je što neki zapadni političari zagovaraju tezu i da su Srbi poginuli u tom periodu zapravo sami za to krivi - smatra Fila.

Nekadašnji predsednik Vojnog suda u Beogradu, a sada uspešan advokat Đorđe Trifunović priznaje da je 2004. godine kada je naprasno ukinuto vojno pravosuđe, bio u ozbiljnom problemu i nije znao šta da radi sa predmetima.

- Po zakonu je sve bilo jednostavno, ali u praksi niko te predmete nije hteo da preuzme. Na kraju sam naredio da se sve zapakuje i pošalje na adresu Suda i Tužilaštva za ratne zločine, kaže Trifunović i dodaje da se u toj arhivi nalazilo i 12 ili 13 predmeta sa 66 okrivljenih za razne ratne zločine nad srpskim civilima.

- Ne sećam se da li je slučaj Purde bio među ovim dokumentima, ali ova zemlja i za vreme Miloševića nije pokazivala političku volju da procesuira zločine koji su činjeni protiv srpskog naroda. Podsetiću vas da su na taj način oslobođeni i Vladimir Šeks, Antun Kikaš i Tomislav Merčep. Isto se i danas događa, zaključuje Trifunović.

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocenio je da je neshvatljivo i neprimereno da premijer Jadranka Kosor sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem razgovara o "slučaju Purda".

Budimir pita kako to do sada niko nije intervenisao kada je reč o Srbima uhapšenim i procesuiranim po međunarodnim poternicama koje je raspisala Hrvatska.

- Niko se od srpskih državnika nije angažovao na njihovom oslobađanju nego su to prepuštali pravosuđu. Kosorova se odlučila na ovu intervenciju, poučena prethodnim iskustvom sa popustljivošću zvaničnika iz Beograda - rekao je Budimir.

Prema njegovim rečima, hrvatski predsednik Ivo Josipović poželeo je da se Tihomiru Purdi sudi u Hrvatskoj i po svoj prilici ta želja će mu biti ispunjena.

- Pitanje je kako se može verovati hrvatskom pravosuđu koje za 18 godina nije pokrenulo taj slučaj, kao ni povodom stotina drugih zločina koji su počinjeni nad Srbima - kaže Budimir i ističe da posebno zabrinjava odluka ministra pravde Srbije Snežane Malović da otputuje u Zagreb, navodeći da se ishod tog razgovora može unapred predvideti.

- Tako zločini počinjeni nad Srbima za vreme građanskog rata u Hrvatskoj postaju predmet dogovora i političke nagodbe - istakao je Budimir.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.