Beograd nema poverenja u KPS

Izvor: RTS, 24.Avg.2010, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd nema poverenja u KPS

Vlasti nemaju poverenje u KPS, jer osobe koje su palile srpske manastire još nisu uhapšene, rekao za RTS državni sekretar Oliver Ivanović, komentarišući odluku da se KPS-u poveri na čuvanje manastir Gračanica.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je, komentarišući odluku o preuzimanju čuvanja manastira Gračanice od strane KPS-a, da se ne može imati poverenje u kosovsku policiju dok se ne pronađu krivci za paljenje srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << manastira na Kosmetu.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Ivanović je rekao da su ljudi koji su palili manastire i dalje na slobodi i da će moći da ponove tako nešto.

"Ako su krivci na slobodi, oni nisu kažnjeni, već su ohrabreni da učine istu stvar", istakao je državni sekretar.

On je ocenio da je NATO takvu odluku doneo iz političkih razloga, jer postoji pritisak zbog velikog broja vojnika koje drže na prostoru Kosova, a postoji potreba za većim brojem vojnika u Avganistanu i Iraku.

"Ne treba smanjivati broj vojnika, pogotovo ih ne treba povlačiti sa osetljivih mesta, kao što su istorijski kulturni spomenici, odnosno spomenici kulturne baštine Srba i izolovanih enklava", naveo je državni sekretar.   

Ivanović je rekao da nije problem manastir Gračanca jer je on okružen srpskim stanovništvom, ali je ocenio da, "ako takva odluka prođe, onda će manastiri poput Gorioča u opštini Peć, Budisavaca u opštini Klina, Deviča u Srbici i Svetog Arhangela u Prizrenu, biti ugroženi".

Komentarišući srpsku rezoluciju koja će se u septembru naći pred Generalnom skupštinom UN, Ivanović je rekao da je najveći problem prvi član rezolucije, koji je izričito protiv secesije i dodao je da razgovori Beograda i Prištine što pre moraju da počnu.

Iako zemlje, koje su priznale nezavisnost Kosova smatraju da je reč o "sui generis" posebnom slučaju, ne bi želele da se taj eksplicitan stav, iako je u skladu sa međunarodnim pravom, ponovi na velikom skupu kakav je Generalna skupština UN, ocenio je Ivanović.

"Razgovarati o kozmetičkim promenama nije ni nama u interesu ni zagovornicima promena, tako da nisam optimista da će se tu nešto promeniti", rekao je Ivanović, koji očekuje da će u Generalnoj skupštini UN preovladati razum, a da se "bitne stvari neće promeniti".

"Ostaje nam SB koji će ubuduće donositi odluke u vezi sa statusom Kosova i međunarodnom misijom na Kosovu", rekao je državni sekretar i dodao da će Srbija u UN-u imati kao sagovornika po svim važnim pitanjima.

Ivanović je ocenio da je stanje loše i za Srbe i za Albance i da latentnu opasnost za i ovako krhku stabilnost na Kosmetu predstavlja sve gori život.

"Jako je socijalno nezadovoljstvo siromašnih, a 350.000 je nezaposleno, što je enormno mnogo za nepostojeću kosovsku privredu i umesto na to, Albanci su se koncentrisali na nova priznanja, dok Srbija pokušava to da blokira i gubimo i jedni i drugi", ocenio je Ivanović.

Ivanović je ocenio da je potrebno smiriti strasti, "rešiti obične teme", ističući da će se time stvoriti uslovi za međunarodno ulaganje.

Državni sekretar je rekao da će nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju kosovskog dodatka, Vlada sačiniti nacrt zakona o obliku finansijske pomoći srpskom narodu na Kosmetu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.