Beograd iznenađen odlukom MSP

Izvor: Southeast European Times, 24.Jul.2010, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd iznenađen odlukom MSP

Da li se spremaju burne promene u srpskoj politici i regionu?

23/07/2010

Igor Jovanović za Southeast European Times u Beogradu -- 23/07/10

Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova izazvalo je pravi zemljotres na političkoj sceni i pozive opozicionih stranaka predsedniku Borisu Tadiću da podnese ostavku.

Ti pozivi su usledili zbog ranijih predviđanja vlasti da će ishod rasprave o nezavisnosti Kosova u Hagu biti pobeda >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << za Srbiju.

U prvoj reakciji u četvrtak (22. jula), vlasti su priznale da je odluka MSP "teška za Srbiju", ali da Beograd zbog toga neće odustati od političke borbe za Kosovo.

"Jasno je da se sud nije izjašnjavao o pravu na otcepljenje; umesto toga, odlučio se da raspravlja samo o tehničkom sadržaju deklaracije o nezavisnosti," rekao je Tadić u obraćanju javnosti, napomenuvši da će se politička borba nastaviti pred Generalnom skupštinom UN na jesen.

On je dodao da će Srbija uraditi sve što je u njenoj moći da sačuva mir u bivšoj pokrajini i da će pokušati da spreči da još zemalja prizna Kosovo.

"Borba za kompromisno rešenje biće duga i teška, ali mi od nje nećemo odustati," rekao je Tadić.

Vlada je u petak sazvala vanrednu sednicu da bi razgovarala o daljim koracima. Već je objavila planove o slanju izaslanika u pedeset zemalja kako bi pokušala da izbori podršku za srpski stav.

Vođa Demokratske stranke Srbije (DSS) i bivši premijer Vojislav Koštunica okarakterisao je odluku MSP kao "izuzetno nepovoljnu po državne interese Srbije." DSS je kritikovao način na koji je srpska vlada formulisala pitanje koje je podneto MSP i naglasila da nije na odgovarajući način konsultovala parlament.

Liberalne demokrate, koji nisu deo vladajuće koalicije ali često podržavaju vladu, zahtevaju hitno formulisanje nove politike za Kosovo.

Predstavnici kosovskih Srba reagovali su gnevno. Lider Srba sa Severnog Kosova Milan Ivanović nazvao je srpsku diplomatiju "fijaskom" i rekao da je Tadićeva politika dovela Srbiju u ćorsokak.

U izjavi za SETimes, profesor političkih nauka Univerziteta u Beogradu Predrag Simić napomenuo je da odluka suda nije obavezujuća, ali ima moralnu težinu. "Odluka MSP je izbila jedan od najačih argumenata iz ruku Beograda," rekao je on.

Odluka će uticati na zemlje koje još nisu priznale nezavisnost Kosova i dodatno će pritisnuti Beograd da se dogovori sa Prištinom.

Simić je takođe upozorio da bi mišljenje suda moglo da utiče na secesionističke pokrete širom sveta.

Jan Bankroft, osnivač organizacije Transkonflikt, koja se bavi sukobima na Balkanu, rekao je za SETimes da nije očekivao tako jasno prezentovano mišljenje suda, kao i da bi ta odluka mogla da utiče na buduća dešavanja na Balkanu.

"Na samom Kosovu, kosovski Srbi na severu sada mogu da smatraju da je legitimno da jednoglasno proglase sopstvenu nezavisnost. U regionu, Republika Srpska će nesumnjivo iskoristiti rečenicu da 'proglašenje nezavisnosti ne krši međunarodno pravo', ako ne da sama krene prema nezavisnosti, onda da ojača svoje argumente u predstojećim razgovorima o ustavnim reformama," kaže Bankroft.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.