Beograd i Sofija za jaču saradnju

Izvor: RTS, 19.Apr.2010, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd i Sofija za jaču saradnju

Slavica Đukić-Dejanović zahvalila u Sofiji predsednici bugarskog Sobranja Cecki Cačevoj na podršci koju Sofija pruža Srbija na putu ka EU. Predsednica Skupštine razgovarala sa premijerom Bojkom Borisovim i predsednikom Georgijem Prvanovom.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zahvalila se tokom razgovora u Sofiji sa predsednicom bugarskog Narodnog sobranja Ceckom Cačevom, na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu ka EU, ističući da je jačanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnje sa Bugarskom od izuzetnog značaja za dobrosusedske odnose.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović razgovarala je i sa predsednikom Bugarske Georgijem Prvanovom o saradnji dveju država i evrointegraciji regiona.

Đukić Dejanović je navela da je sa bugarskim predsednikom razgovarala koliko ta zemlja može da učini da put Srbije ka EU bude brži, kvalitetniji, i koliko Bugarska može doprineti stabilizaciji Zapadnog Balkana po svim pitanjima.

Prvanov i Đukić Dejanović su se složili da povećanje ekonomske saradnje mora biti osnovni zadatak obe države, ali da treba sarađivati po pitanju Koridora 10, graničnih prelaza, energetske stabilnosti i programa reke Dunav.

"Naši parlamenti, preko skupštinskih tela i komisija mogu pokrenuti rešavanje konkretnih pitanja iz oblasti evropskih integracija, spoljne politike, životne sredine i transporta i direktno ih rešavati sa nadležnim ministarstvima", istakla je Đukić-Dejanović.

Predsednica Skupštine Srbije, koja se nalazi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Bugarskoj, izrazila je zadovoljstvo zbog spremnosti obe strane da se, na osnovu 130 godina dugih diplomatskih odnosa, iznađu nove oblasti moguće saradnje, ne samo na državnom nivou, već i u oblasti razvoja prijateljstva dva naroda.

Đukić-Dejanović je naglasila značaj parlamentarne saradnje izrazivši nadu da će ova poseta biti važna komponenta sveukupne parlamentarne saradnje dveju držva.

Parlamentarci će, kako je rečeno, saradnjom posredstvom grupe prijateljstva, Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove otvoriti nove puteve saradnje na nivou vlada.

"Bugarska podržava Srbiju na putu evroatlanskih integracija", rekla je predsednica Sobranja i dodala da će njena zemlja pružiti svu potrebnu pomoć Srbiji, u svim oblastima za koje ima potrebe, a tiču se uključenja evropskoj zajednici naroda.

"Prijatno sam iznenađena saznanjem da je srpski parlament usvojio set od 300 zakona koji se tiču pristupanju EU", navela je Cačeva.

Ona je zahvalila srpskim vlastima što su u vreme avio-saobraćajne krize izazvane oblakom vulkanskog pepela dozvolili bugarskim građanima da samo sa ličnom kartom mogu da uđu u Srbiju.

Đukić-Dejanović je prihvatila poziv predsednice bugarskog parlamenta da učestvuje u radu Foruma lidera žena regiona koji će biti održan u Sofiji do kraja godine.

Cačeva je rekla da će na tom skupu biti razmatrana važna pitanja saradnje, a sama činjenica da su, kako je navela, u regionu četiri žene predsednice nacionalnih parlamenata dovoljno govori o njihovoj ulozi.

Saradnja u regionu prioritet

Đukić-Dejanović je razgovarala i sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i tom prilikom je zajednički ukazano da je, uprkos različitim stavovima po pitanju nezavisnosti Kosova, neophodno jačanje regionalne saradnje, koja je izuzetno važna u procesu evropskih integracija.

Đukić-Dejanović i Borisov složili su se da se upravo infrastrukturnim projektima, poput autoputa Niš-Sofija, može unaprediti regionalna saradnja.

"Jedino širokom saradnjom na principima međunarodnog prava i uz uzajamno poštovanje i razumevanje možemo da se nadamo bržem napredovanju ka ispunjenju zajedničkog cilja - pridruživanju zajednici evropskih naroda", istakla je predsednica parlamenta Srbije.

Ćukić -Dejanović je razgovarala i sa predsednikom Bugarske Georgijem Prvanovim i ministrom inostranih poslova Nikolajem Mladenovim.

U srpskoj delegaciji su i narodni poslanici Zoran Petrov (ZES) i Nebojša Ranđelović (LDP).

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.