Izvor: Blic, 22.Nov.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd greši narod ispašta

Mora se preispitati dosadašnji odnos Beograda prema kosovskim Srbima. Negde je napravljena greška – kaže za „Blic nedelje" Oliver Ivanović, državni sekretar u ministarstvu za KiM komentarišući rezultate prošlonedeljnih albanskih lokalnih izbora na KiM.

Bilans ovih izbora, na čiji je bojkot pozivao zvanični Beograd, između ostalog, čine i dve izgubljene većinski srpske opštine – prošireno Novo Brdo i Štrpce. U njima su Albanci osvojili većinu odborničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesta.

Time je srpski narod koji živi na toj teritoriji ostao bez mogućnosti da kontroliše obe vrste institucija (i albanske i srpske), da raspolaže sredstvima koje stižu iz međunarodne zajednice i radnim mestima koja bi se otvorila u novoj administraciji" Jednom rečju, bez suštinskih izvršnih moći.

Tradicionalne podele među Srbima uzele su danak – ocena je većine Srba, i onih koji su glasali i drugih, koji su bojkotovali.

Iako zvanični Beograd ne manja stav o bojkotu albanskih izbora, izgleda da ih je novonastala situacija, kao i broj Srba koji su izašli na ove izbore, naterao da priznaju da problemi u odnosu matice i Srba sa KiM postoje.

– Ukazivao sam da se moraju rešavati svakodnevna pitanja, da se mora naći način kako da se umesto finansijske pomoći omogući tamošnjem Srbinu da radom zaradi za sebe i svoju porodicu. Ipak, ne može se prenebregnuti činjenica da su se ljudi koji su učestvovali na ovim izborima oglušili o stav Vlade Srbije – rekao je Ivanović, i najavio da oni koji prihvate zaposlenje u tim opštinama i institucijama neće moći da računaju na bilo kakvu nadoknadu iz budžeta Srbije, niti na saradnju sa zvaničnim Beogradom.

Srpski živalj u opštinama Novo brdo i Štrpce koji se nije složio sa Vladinim pozivima na bojkot razočaran je novonastalom situacijom i činjenicom da nisu uspeli kao njihovi sunarodnici iz novoformiranih opština Gračanica, Klokot i Ranilug da osvoje apsolutnu vlast.

– Ovo je bila prilika da jedinstvenim nastupom uz tri već postojeće srpske opštine na severu Kosova dobijemo apsolutnu vlast i u ostalih pet opština, da sačuvamo teritoriju i mogućnost da jačanjem veza sa matičnom državom ojačamo njeno prisustvo na Kosmetu – kaže Dejan Stanković, poljoprivrednik iz Bostana u opštini Novo Brdo.

Srbima iz izgubljenih opština preostaje još jedna šansa. U obe opštine, srpski kandidati za gradonačelnike prešli su u drugi krug izbora, koji će biti održan 13. decembra.

Bratislav Nikolić, kandidat Samostalne liberalne stranke za gradonačelnika opštine Štrpce, za protivkandidata ima kadar iz Demokratske partije Kosova Hašima Tačija. On, međutim, ne gubi nadu.

– Nije sve izgubljeno. Imamo šansu da u drugom krugu izbora osvojimo mesto gradonačelnika, čime bismo bar delimično osujetili nameru Albanaca da osvajanjem potpune vlasti uspostave punu kontrolu na teritoriji Sirinićke i Sredačke župe – veli on.

Nikolić objašnjava da će ukoliko potpuno izgubimo vlast krenuti talas iseljavanja, jer će albansko rukovodstvo nastojati da prelije sve što se može u džepove svojih sunarodnika.

– Ugušiće sve srpske institucije. Znam da im je prioritet da privatizuju Ineks hotele i Nacionalni park Brezovicu, da nastave divlju gradnju na području Prevalca i Šar-planine. Nama će ostati ta nazovisrpska opština koja nema ovlašćenja izuzev da u ustanovama i preduzećima koja se za sada finansiraju iz budžeta Srbije upošljava partijske kolege. Donacije će, budite uvereni, ispariti ukoliko Albanci osvoje apsolutnu vlast – kaže Nikolić, ubeđen da će i sama Srbija naknadno shvatiti da je greška nepopravljiva, a gubitak izazvan pozivima na bojkot izbora nenadoknadiv.

Redakcija „Blica nedelje" se za komentar na pitanje kako će država Srbija nadomestiti gubitke kosovskih Srba obratila i ministru Vuku Jeremiću, koji je pozivao na bojkot, i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Oni, međutim, nisu imali vremena, odnosno nadležnosti da odgovore na ovo pitanje. Tako su nam bar rekli.

Arsić: Ko je izašao na izbore da odgovora

Načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić najavio je da će Srbi koji su glasali na albanskim lokalnim izborima morati da odgovaraju.

– Svi oni koji su glasali prekršili su Ustav Srbije. Oni moraju da odgovaraju – rako je Arsić, i objasnio da su državni službenici sve snimili.

On je odbacio odgovornost za gubljenje vlasti u dve opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, jer su „u pitanju izbori raspisani od strane nepriznate države Kosovo", i najavio da matična država neće uspostavljati saradnju s rukovodstvom nove opštine Gračanica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.