Beograd dobija spomenik Stefanu Nemanji

Izvor: Press, 18.Dec.2015, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd dobija spomenik Stefanu Nemanji

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu da se u parku Manjež podigne spomenik Stefanu Nemanji.
Foto:B92.net
Pismom koje je kao građanin Beograda uputio 16. decembra Komisiji za spomenike, nazive ulica i trgove skrenuo je pažnju javnosti na, za nas poražavajuću, činjenicu da Beograd skoro da nema nijedan spomenik Nemanjićima, kao ni mnogim značajanim nacionalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << istorijskim ličnostima. 

„Podizanjem spomenika Stefanu Nemanji kao društvo pokazujemo poštovanje prema našoj državnosti i čuvamo nacionalni identitet. Nemanjići, koji su vladali Srbijom preko dve stotine godina, stvorili su od male i rascepkane kneževine moćnu carevinu i najveću državu na Balkanu. Nažalost, Beograd nema spomenik Nemanjićima, ako se izuzme spomenik Dušanovom zakoniku koji se nalazi ispred Palate pravde. To pokazuje naš odnos prema sopstvenoj istoriji koji moramo da promenimo”, napisao je premijer. 

Ukoliko se bude radilo na realizaciji, o toj ideji svoj sud treba da da i Sveti sinod, pošto je Stefan Nemanja kao Sveti Simeon Mirotočivi svetac.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.