Beograd će dotirati upis i u privatne vrtiće

Izvor: RTS, 15.Apr.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd će dotirati upis i u privatne vrtiće

U većini gradova više je dece nego slobodnih mesta u vrtićima. Za mnoge roditelje, od danas kada počinje upis, do objavljivanja spiskova u junu, biće neizvesno da li je dete upisano u željenu ustanovu. Kako bi liste čekanja bile smanjene Beograd će ove godine roditeljima koji ne uspeju da dete upišu u državnu ustanovu ponuditi mogućnost upisa u akreditovane privatne vrtiće.
U Beogradu je ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << crte prošle godine bilo 3.500 dece, rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a članica Gradskog veća Tanja Popović, ali očekuje da će taj broj ove godine biti znatno manji kada se uključe i privatni vrtići.

"Upis se završava 30. maja i trenutno ima 8.500 slobodnih mesta. Kapaciteti grada su u mogućnosti da na taj broj prime još oko 20 odsto više dece", rekla je Tanja Popović.
Ističe da to ipak nije dovoljno da se upišu sva deca tako da će i ove godine između 3.500 i 4.000 dece biti na listi čekanja. Zato je predviđeno uključivanje i privatnih vrtića.
Navodi da će roditelji imati pravo da biraju između tri vrtića na osnovu dobijene potvrde od gradskog Sekreterijata. Trenutno je registrovano 54 akreditovanih privatnih vrtića u koja će deca koja ne budu bila upisana u državne vrtiće moći da se upišu. U tim vrtićima ima mesta za oko 1.700 mališana.
"Što se tiče cene koju će roditelji plaćati ukoliko dete upišu u privatni vrtić ona će biti ista kao i u državnim", kaže Tanja Popović.
Objasnile je da grad od ekonomske cene vrtića dotira 80 odsto dok roditelji plaćaju 20 odsto od cene što isnosi oko 5.400 dinara mesečno.
Planirano je da se otvori i nekoliko novih vrtića a najviše se iščekuje onaj u naselju Stepa Stepanović.
Prema rečima Tanje Popović čeka se samo da se završi konkurs za prijem radnika i očekuje se da će vrtić početi da radi već u maju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.