Izvor: Blic, 30.Nov.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd budžetom kontroliše pokrajinu

Za finansiranje Vojvodine po novom Statutu i Zakonu o nadležnostima, po kojima će pokrajina preuzeti više od 150 novih nadležnosti, potrebna su dva posebna zakona, a to su zakoni o finansiranju i imovini, potvrdio je za „Blic” funkcioner Demokratske stranke i šef poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu” u pokrajinskom parlamentu Dragoslav Petrović.

Skupština Srbije juče je usvojila Statut Vojvodine i Zakon o nadležnostima, a pored vladajuće koalicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podržali su ih i poslanici LDP, pa se na kraju za Statut Vojvodine pozitivno izjasnilo 135 poslanika.

Iako je dogovoreno da se načini finansiranja pokrajine regulišu posebnim zakonima, nakon usvajanja Statuta i Zakona o nadležnostima, u Pokrajinskom odboru Demokratske stranke nisu zadovoljni. Jer, dok se ovi zakoni ne usvoje, Zakon o nadležnostima i Statut Vojvodine će samo otežati rad pokrajinskoj administraciji. Kako „Blic” saznaje iza ovog dogovora se krije namera centrale DS da amortizuje politički uzlet vojvođanskih demokrata i potpredsednika DS Bojana Pajtića. Stoga će Vojvodina i u 2010. godini iako će dobiti 153 nove nadležnosti ostati na režimu ovogodišnjeg finansiranja.

Kako navode sagovornici „Blica” iz vladajuće koalicije, koji su zbog osetljivosti teme insistirali na anonimnosti, nakon jednogodišnjeg čekanja, stranački vrh DS je odlučio da Vojvodini bude „ispostavljen” Zakon o nadležnostima pokrajine, a da ključne odredbe o finansiranju i imovini budu ostavljene za kasnije, a da to „kasnije” u skoroj budućnosti ne dođe, odnosno da ne bude izglasan nikakav poseban zakon koji bi to regulisao.

Centrala će na ovaj način kontrolisati pokrajinu, dajući joj novac iz republičkog budžeta kako i do sada - sedam odsto iz republičkog budžeta. Tako će čelni ljudi pokrajinskog DS ostati u prilično velikoj meri zavisan od stranačkog vrha pošto se moć ne ogleda u simbolima kao što je odrednica o Novom Sadu kao glavnom gradu, već u novcu.

To znači da će budžet Vojvodine za narednu godinu biti identičan ovogodišnjem. Budući da je projektovanje pokrajinskog budžeta u toku, iz Novog Sada pali su prvi prigovori da je za preuzimanje novih nadležnosti potrebno dodatnih sredstava, ali i odgovor pokrajinskim organima da malo preraspodele sedam odsto koliko Vojvodini po Ustavu Srbije pripada.

Na izradi zakona o izvornom finansiranju Vojvodine, kako je „Blicu” rečeno, ne radi niko. S druge strane, imovina Vojvodine bi trebalo da se definiše republičkim zakonom o javnoj imovini. Iako je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja oktobra prošle godine pripremio njegov nacrt, na tome je sve stalo.

Do donošenja zakona o finansiranju, Razvojna banka Vojvodine će, kako je za „Blic” objasnio Dragoslav Petrović, poslovati kao i do sada, kao „Metals banka” na komercijalnim osnovama, pa se njen profit neće znatnije odraziti na krpljenje budžetskih rupa.

- Bez zakona o imovini, pokrajina će kao i do sada tražiti saglasnost od Republičke vlade i nadležnog ministarstva da joj se odobri garancija za kreditno zaduženje - rekao je Petrović i dodao da na „zakon o imovini ne može da se čeka večno i da će lično biti zadovoljan ako se ovo pitanje reši iduće godine”.

Egereši: Proglašenje Statuta 14. decembra

Skupština Vojvodine će 14. decembra proglasiti Statut pokrajine na koji je republički parlament dao saglasnost, izjavio je predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši i izrazio nadu da će u najskorije vreme usvojiti neophodni zakoni kako bi Statut moga da zaživi.

- Verujem da se neće dugo čekati na zakone o finansiranju i imovini, kao u slučaju Statuta - izjavio je za „Blic” Šandor Egereši i dodao da bez ova dva zakona Statut neće moći da doživi svoju punu primenu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.