Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2019, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd: Završen protest "1 od 5 miliona" (FOTO)

U toku je sedmi protest protiv nasilja i aktuelne vlasti u Beogradu pod nazivom "1 od 5 miliona". Skup je, kao i svake subote, počeo okupljanjem na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Protestna kolona stigla je do RTS, gde su upalili baklje, a onda se obratio Branislav Trifunović.

- Dragi prijatelji probali smo da dođemo na sastanak, ali Dragan Bujošević i Nenad Lj. Stefanović nisu tu. Rekli su nam da moramo da pošaljemo pismo na prijavnicu i zakažemo sastanak. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Molim vas da im sada damo bar jedan minut buke - rekao je Trifunović, na šta su okupljeni počeli da viču "ua".

Protesters let off flares outside of Serbian broadcaster RTS in Belgrade as they tried to get into the building but were refused.

The sign reads: “Media Freedom and the Truth are our rights”.

Thousands have turned out for tonight’s 8th protest in seven weeks. #1od5miliona pic.twitter.com/fqlEXFtpX3— Balkan Insight (@BalkanInsight) January 19, 2019

On je potom pročitao pismo profesora filozofskog fakulteta i pozvao okupljene da nastave šetnju.

Na samom početku protesta, Branislav Trifunović je okupljenim građanima poručio:

- Verujte nam da nam je jedina želja da ovaj sistem promenimo. Ne nasedajte na spinove i ljude koji kažu ovako ili onako, želja nam je samo jedna, verujte - rekao je Trifunovć i dodao:

- 105 profesora nam je dalo podršku, biće nas sve više, ovaj građanski protest će postati lavina koju niko neće moći da zaustavi, šeta sve više gradova, Srbija se budi.

Zatim se obratio glumac Nikola Kojo rečima: Aleksandre Vučiću, ovo je kraj. Suspendovao si pravo i pravdu i pogasio sve institucije.  Zaigrao si se Aleksandre, ne plaćamo te da nas vređaš i ponižavaš i nazivaš bagrom, ne plaćamo te da budeš i sudija i tužilac i selektor. Cilj je da ubedimo političke partije da napuste institucije - istakao je Kojo.

Obojica su okupljenima poručili da ne gađaju zgradu RTS-a jajima.

- Ako ste poneli nešto da bacate, nemojte, to je sve naše - rekao je Trifunović.

Sa razglasa na kamionu puštena je muzika, a građani nose transparente "Reci ne čiki sa sendvičima", "Dosta smo vas gledali", "Država srama", "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove", "Ima nas najviše", "Probudi se, ustani Srbijo" i "Jedan jedini zahtev - Vučić ostavka".

Thousands are gathering at Student Square for tonight’s anti-government protest in the Serbian capital, Belgrade.

Some of their signs read: “They tell us it’s better, but it’s never been worse at the Post Office”.#1od5miliona pic.twitter.com/xui7Ws0hy1— Balkan Insight (@BalkanInsight) January 19, 2019

Za večeras je najavljen protest i u Kraljevu, a organizator je Udruženje starosedelaca Kraljeva i okoline.

Banners from tonight’s anti-govt rally in Belgrade reads: “Where are the babies.”

It references numerous Serbian mothers who claim their babies may have been “stolen” in hospitals. Parents say the political will to solve the problem is absent.

Bckgd: https://t.co/740tjSXJbB pic.twitter.com/QTOJB5bnf1— Balkan Insight (@BalkanInsight) January 19, 2019

Juče su održani protesti sa istim zahtevima u nekoliko gradova Srbije - u Novom Sadu, Nišu, Zaječaru, Šapcu i Čačku.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.