Beograd Rusiji od srca: park nebeskom horu

Izvor: Mondo, 20.Apr.2017, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd Rusiji od srca: park "nebeskom horu"

Odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici prihvatili su odluke da Beograd dobije nove spomenike, parkove i ulice koji će poneti imena heroja i drugih istaknutih ličnosti...

Foto: MONDO, Lana Stošić

Spomenike u Beogradu dobiće proslavljeni kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin i Janoš Hunjadi, mađarski nacionalni heroj, koji je u srpskim narodnim pesmama poznat i kao Sibinjanin Janko.

Spomenik Juriju Gagarinu biće podignut >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u istoimenoj ulici na Novom Beogradu kod broj 155, a spomenik Sibinjanin Janku na Zemunskom keju, pored Dunava.

Novac za spomenik Juriju Gagarinu biće izdvojen iz "Karić fondacije", dok se izgradnja drugog spomenika finansira sredstvima Ambasade Mađarske u Srbiji.

Predsednicа Komisije zа spomenike, nаzive trgovа i ulicа Grаdа Beogrаdа Jasmina Mitrović-Marić istakla je da će podizanjem spomenika Gagarinu, koji je bio prvi čovek u kosmosu, Novobeograđani, ali i drugi građanini osetiti njegovu veličinu.

Finansijski park u Beogradu (kod Nemanjine, ulice Hajduk Veljkov Venac, Kneza Miloša...) poneće ime Gavrila Principa, člana organizacije Mlada Bosna koji je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda 28. aprila 1918. godine, čiji je spomenik nedavno podignut u tom parku u centru Beograda.

Beograd dobija gondolu na 11 hektara

I park na Starom gradu, u Ulici kralja Milana - dobiće ime po ruskom horu Aleksandrov, čiji su članovi stradali u avionskoj nesreći krajem prošle godine. Predlog za naziv parka potekao je iz Ministarstva kulture. Park se nalazi ispred spomenika caru Nikolaju II Romanovu.

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin Još jedan horor pred kraj godine - kod Sočija u padu aviona stradao kompletan "Ansambl Aleksandrov".

Kada je reč o beogradskim ulicama, više njih poneće nova imena, a svoju ulicu dobiće i Vuk Bojović, bivši direktor Beogradskog zoo vrta, i to na Kalemegdanu odmah pored svog starog radnog mesta.

Jasmina Mitrović-Marović rekla je da je Vuk Bojovićbukvalno živeo i spavao u zoo vrtu, zbog čega je i zaslušio ovu ulicu, i dodala da se nada da će Beograd imati više direktora koji će se truditi i raditi, kao što je to radio i Bojović.

Ulica koja će biti nazvana po Vuku Bojoviću počeće od rampe (Mali Kalemegdan, od Tadeuša Košćuškog), pa do ulaza u Zoo vrt.

Beogradska opština Vrčara dobiće dve nove ulice - Ulicu Nikolaja Hartviga i Ulicu Svetozara Gligorića.

Ulica Nikolaja Hartviga prostiraće se od Dubljanske ulice, koja počinje od Čubrine, i do Maksima Gorkog. Nikolaj Hartvig (1857-1914) rođen je u gruzijskom gradu Gori u porodici vojnog lekara. Bio je diplomata, a kao ataše je službovao na Cetinju. Bio je blizak prijatelj s Nikolom Pašićem i prihvaćen od srpskog naroda i vlasti. Odlikovan je ordenom Svetog Save.

Ulica Svetozara Gligorića, šahovskog velemajstora, takođe će zauzimati deo Dubljanske, od Graničarske do Čuburske ulcie.

Botićeva ulica na Savskom vencu promenila je naziv u Ulicu Mihaila Mike Jankovića, i to na inicijativu Muzeja istorije Jugoslavije.

Tržni centar kod Ade Ciganlije - šta kažete? FOTO

Arhitekta Mihailo Mika Janković zaslužan je za neprolazne arhitektonske kulturno-istorijske vrednosti Beograda: Stadion FK "Partizan" (ex stadion JNA), stadion Tašmajdan, palata Srbija, pala Ušće, muzej 25. maj...

Deo Palmotićeve ulice, od Džordža Vašingtona do Bulevara destota Stefana, na Starom gradu, dobio je nov naziv – Ulica Milana Kašanina.


Milan Kašanin je autor velikog i trajnog kulturnog dela "Srpska književnost u srednjem veku" koje je objavljeno 1975. godine. On će dobiti ulicu na predlog Biblioteke "Milutin Bojić" koji su podržale i mnoge ugledne ličnosti.

Beograd će dobiti ulicu koja će se zvati po srpskoj glumici Oliveri Marković, ali i jednu po operskom pevaču Živanu Saramandiću. Obe ulice nalaze se u opštini Čukarici, i menjaće Osogovsku i Ulicu Miloja Zakića.

Prihvaćen je i predlog grupe građana koji žive i rade u naselju Belvil za ponovno definisanje Bulevara Crvene armije, koji počinje od Ulice Milutina Milankovića kod hotela "Holidej in", ide do raskršća ulica Đorđa Stanojevića i Dr Agostina Neta, pa do Jurija Gagarina i "Delta sitija".

(L.S)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.