Beograd: Održan deveti protest opozicije

Izvor: Mondo, 02.Feb.2019, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd: Održan deveti protest opozicije

U Beogradu je večeras održan deveti protest opozicije pod nazivom "Jedan od pet miliona".

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Okupljanje je počelo u 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta, u Vasinoj ulici. Na početku protesta govorili su profesorka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, predstavnica udruženja malinara Slađana Stanković i umetnik Marko Šelić Marčelo, a nakon toga počela je protestna šetnja.



Profesorka >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, dekan tog fakulteta tokom protesta 1996/1997, rekla je da se građani već 50 godina, od 1968, okupljaju na Platou da kao slobodni građani iskažu nezadovoljstvo stanjem u društvu.

"U ovom protestu smo zajedno, kao misleći ljudi koji hoće da žive u demokratski organizovanom društvu, a ne u društvu vladavine jednog vođe, u zatvorenom društvu", rekla je ona.

Demonstranti su u šetnju krenuli Terazijama odakle su nastavili ulicom Kralja Milana gde su ispred zgrade Predsedništva Srbije održali performans "Ostavite pismo Vučiću". Ostavili su tri kutuje u koje su potom demonstranti počeli da ostavljaju poruke sa objašnjem zašto učestvuju u protestnoj šetnji.

Šetnju su nastavili kroz Ulicu kneza Miloša. Oko 19.30 sati prošli su Taksovskom ulicom i došli do zgrade Radio-televizije Srbije gde su održali govor i kratak performans, lepili nalepnice na ulazna vrata zgrade, ali i upalili baklje.

Odatle su nastavili Svetogorskom i na kraju Makedonskom ulicom.



Na čelu kolone je razvijen veliki transparent "#1 od pet miliona".

Na protestu su i predstavnici levog bloka koji nose crvene zastave, ali i malinari koji su istakli table sa imenima gradova iz kojih dolaze. Takođe, prisutni su i predstavnici opozicionih stranaka.

Današnjem protestu opozicije priključili su se i studenti Fakulteta političkih nauka koji su krenuli u protestnu šetnju od zgrade FPN-a, kako bi podršali svoje profesore i asistente koji su se priključili opozicionom protestu.

Oni su pročitali pismo i zatražili ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog toga što je profesore koji su podržali proteste nazvao neozbiljnim.

Sudenti su krenuli u protestnu šetnju ulicom Vojvode Stepe ka centru grada gde su se kasnije pridružili protestu na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Na čelu kolone nosili su razvijen je transparent na kojem piše "Studenti FPN 1 of 5 miliona".

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo "da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada". Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku - da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Šta predsednik Aleksandar Vučić misli o protestima možete pročitati OVDE.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Učesnici protesta traže ostavku Šarčevića

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Feb.2019

Učesnici protesta "Jedna od pet miliona" krenuli su u protesnu šetnju centralnim beogradskim ulicama, nakon što su govornici zatražili ostavku ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ;Mladena Šarčevića zbog izjave kojima je uvredio akademsku zajednicu...Profesorka Filozofskog fakulteta...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.