Beograd: Na festivalu nauke mislima pokreću loptu

Izvor: Blic, 24.Nov.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd: Na festivalu nauke mislima pokreću loptu

“Padam na pamet“ slogan je petog Festivala nauke koji će prvog decembarskog vikenda na četiri lokacije u Beogradu okupiti 300 mladih naučnika iz 31 naučne institucije Srbije, ali i Austrije, Švajcarske, Francuske, Austrije, Švedske, Estonije i Hrvatske. Predstaviće avione nesalomivih krila i robote koji pronalaze mine, praviće duge i ledena tornada, zvuk će dobijati boju, a peščani sat meriti vreme naopako. Biće to jedinstveno druženje sa zanimljivim ljudima i prilika da se sazna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više o naučnim fenomenima i najsvežijim temama.

"Nauka bez prestanka”, "Naučno - fantastična bina”, "Daje se na znanje”, "EksperTinejdžeri”, „SUTRA" i "Naučne igraonice” programske su celine koje će se 2, 3. i 4. decembra odvijati u bivšoj robnoj kući "Kluz”, Studentskom kulturnom centru, galeriji Narodne banke Srbije i na sceni teatra "Bojan Stupica”.

Dok se psiholozi budu igrali čulima radoznalih posetilaca, a neronaučnici okrivali sve lažne osmehe, drugi zainteresovani imaju priliku da saznaju i kolike su šanse da u kazinu zarade bogatstvo ili kako je izgledao jedan običan dan praistorijskog čoveka. U nekadašnjoj RK "Kluz" među 32 interaktivne postavke naći će se i dom pećinskih predatora i Matijina robotska radionica u kojoj će izazov biti pobediti robotsku glavu u popularnoj X-O igri.

Studentski kulturni centar biće domaćin gostujuće izložbe iz Švajcarske o mozgu i neobičnim iluzijama i mislima koje priređuje, velike naučna igraonice sa replikama rimske borbene opreme koja će posetioce vratiti u vreme uzbudljivih ratnih pohoda pre nove ere, kao i gostima iz Francuske koji će dozom

Ulaz: 380 dinara

Karte u pretprodaji po ceni od 380 dinara mogu se kupiti u Bilet centru, SC "Ušće” (info pult), Domu omladine, Beogradskoj areni, knjižari "Vulkan” u Sremskoj i Domu sindikata. U toku najveće manifestacije za promociju nauke u jugoistočnoj Evropi karte će se prodavati i na samim lokacijama. Karta je podeljena na četiri dela i svaki deo važi za jedan ulazak u svaki od festivalskih prostora.

"nemogućim” eksperimenata zbuniti sve radoznale. Na ovom mestu odvijaće se i inspirativna predavanja domaćih i stranih naučnih „zvezda" koje će ove godine odgovarati na pitanja kako prisluškivati neprijatelja, zašto su slatkiši slatki ili kako postati predsednik Amerike pomoću Fejsbuka. Novina su i debate na kojima će se voditi rasprave na teme ima li smrti posle života ili da li se u genima krije naša nacionalnost.

Teatar "Bojan Stupica” prvog decembarskog vikenda postaje "naučno - fantastična bina” na kojoj će biti izvedeni spektakularni laserski šou i naučno - cirkuska predstava bazirana na principima fizike, a na ovoj sceni predstaviće se i prvi humanoidni robot koji Srbija ima – Nao.

"AHHAA” Naučni teatar iz Estonije isprobaće sve moguće i nemoguće stvari, Ana Bedalov iz Hrvatske predstaviće divovske balone od sapunice, dok iz Francuske stižu naučni šou programi "Karike koje nedostaju” na čelu sa naučnim klovnom Fabiom Fabuleom.

Galerija Narodne banke Srbije, već drugu godinu rezervisana je za spoj nauke i umetnosti, a ove godine sviraće se i uz pomoć usisivača - gitare i pisaće mašine – sintisajzera dok će muziku komponovati motori, žice i ventilatori. Planetarijum na naduvavanje pričaće priče o noćnom nebu, sazvezđima i galaksijama, par metara dalje na raspolaganju će biti postavka o umetnosti vode.

Više informacija na www.festivalnauke.rs

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.