Bendžamin Frenklin − prvi gromobran u Filadelfiji

Izvor: Studnel.com, 17.Jun.2016, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bendžamin Frenklin − prvi gromobran u Filadelfiji

Svoj prvi gromobran postavio je na zgradu u Filadelfiji. Kada je grom udario u gromobran, nakon nekoliko dana od postavljanja, videla se njegova korist. Gromobran zbog svog naboja i elektičnog polja privlači gromove kroz veliku metalnu šipku. Te šipke se uglavnom nalaze na najvišim zgradama. Kada grom udari u njih, one provode elektricitet u zemlju, te zgrada ili kuća ostaju neoštećene. Današnji gromobrani mogu biti na principu Frenklinovog štapa ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << hvataljke sa ranim startovanjem. Hvataljke sa ranim startovanjem danas se češće koriste, zato što se brže restartuju i manja je verovatnoća udara groma u dimnjak ili krov kuće.
Bendžamin Frenklin je rođen 1706. godine u Bostonu. Bio je američki državljanin i naučnik. Bavio se i politikom i bio je jedan od američkih vođa u ratu za nezavisnost, kao i jedan od sastavljača Deklaracije o nezavisnosti, mada je široj javnosti poznatiji kao pronalazač. Kao naučnik, poznat je i po otkriću toka i karakteristika Golfske struje. Pronašao je i Frenklinovu peć i prvu mašinu za umnožavanje. Prvi je uveo ulično osvetljenje i reorganizovao američki poštanski sistem. 
Izvori: ivanapfc.wordpress.com, dnevno.rs.

gromobranfiladelfijabendzamin frenkilnna danasnji dandogadjaj

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.