Ben Ali iz Tunisa izneo 1,5 tona zlata!

Izvor: Press, 17.Jan.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ben Ali iz Tunisa izneo 1,5 tona zlata!

Porodica bivšeg predsednika Tunisa Zin el Abidina Ben Alija, koji je u petak napustio zemlju i pobegao u Saudijsku Arabiju, iznela je iz zemlje 1,5 tona zlata, izvestio je juče francuski dnevnik „Mond". Prema pisanju lista, Ben Alijeva supruga Lejla Trabelsi pokušala je da podigne zlato iz Centralne banke Tunisa, ali je direktor banke odbio njen zahtev. Potom se u banci, navodno, lično pojavio i sam predsednik, čiji je zahtev uprava najpre odbacila, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a onda ipak prihvatila. „Mond" je naveo da je verovatno Lejla Trabelsi iznela iz Tunisa zlatne poluge, čija vrednosti iznosi 45 miliona evra. Još nisu jasne okolnosti pod kojima su bivši predsednik i njegova porodica napustili Tunis.Tunišanske snage bezbednosti upotrebile su juče suzavac, vodene topove i ispaljivale hice u vazduh da bi rasterale demonstrante, koji i dalje protestuju na ulicama prestonice. Na stotine demonstranata, i pored snažne akcije snaga bezbednosti, i dalje je okupljeno na glavnom tuniskom bulevaru i protestuje protiv vladajuće partije Ustavnog demokratskog saveza (RCD), uzvikujući: „Dole RCD" i „Dole partija diktatora", preneo je Rojters.
Nemiri i pucnjava su trajali i tokom noći u više delova prestonice, kada su se sukobili pripadnici specijalnih snaga sa članovima obezbeđenja bivšeg predsednika Zin el Abidina Ben Alija. Očevici javljaju da osobe u automobilima, na motociklima i pešaci pucaju nasumice na ljude i potom nestaju. Stanari pretražuju krovove svojih zgrada zbog izveštaja da se tamo nalaze snajperisti.
U Tunisu i dalje vlada napetost uoči objavljivanja sastava nove vlade, a tokom noći sukobi su izbili ispred predsedničke palate u centru prestonice, kao i sedišta glavne opozicione stranke.
Premijer Mohamed Ganuši najavio je da će objaviti sastav nove vlade Tunisa. Taj čin će, rekao je Ganuši za državnu televiziju, okrenuti novu stranicu u istoriji Tunisa.
U međuvremenu je policija uhapsila četiri osobe s nemačkim pasošem u vezi s oružanim incidentom blizu sedišta glavne opozicione partije PDP, rekao je bezbednosni izvor agenciji Rojters. Predstavnici policije ranije su izjavili britanskoj agenciji da dve osobe, uhapšene u vezi s tim incidentom, imaju švedski pasoš.
Policija je juče uhapsila i šefa obezbeđenja predsednika Tunisa i nekolicinu njegovih kolega, zbog optužbi da su kovali zaveru protiv državne bezbednosti, preneli su mediji u toj zemlji.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.