Beloruski advokati pod pritiskom zbog zastupanja opozicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2020, 14:44

Beloruski advokati pod pritiskom zbog zastupanja opozicije

Advokati koji su angažovani ili su se dobrovoljno javili da brane pritvorene građane i opozicione lidere, bore se ne samo s velikim brojem predmeta, već i sa ogromnim preprekama koje im, kako kažu, postavljaju vlasti.

Demonstranti se suočavaju sa slabim, ako ne i potpuno izmišljenim optužbama dok predsednik Aleksandar Lukašenko grčevito održava vlast usred sve većeg nezadovoljstva javnosti, međunarodne izolacije i sankcija uvedenih posle spornih predsedničkih izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 9. avgusta, na kojima je prema zvaničnim rezultatima odneo ubedljivu pobedu, navodi RSE.

"Više nije dovoljno samo da vičete "Živela Belorusija" ili da podignite ruke. Sada možete biti pritvoreni samo ako šetate i ništa ne uzvikujete", rekao je beloruski advokat Dzimtri Laeuski koji je branio pritvorene.

Advokati kažu da im preti izbacivanje iz advokatske komore, pritvor ili čak hapšenje zbog rada s opozicijom.

U najnovijem takvom slučaju advokatu Aleksandru Pilčenku, koji je 30 godina bio član Advokatske komore grada Minska, oduzeta je licenca za bavljenje advokaturom, navodi se u prilogu Radija Slobodna Evropa.

Iz advokatske komore 15. oktobra takođe je isključena i Julija Levančuk, koja je branila Maksima Harošina, vlasnika cvećare u Minsku koji je demonstrantima davao cveće.

Harošin je u pritvoru bio toliko pretučen da je po izlasku 13. oktobra jedva hodao.

Iz policijsku stanice je otišao u vozilu hitne pomoći.

Kao i svi protivnici Lukašenka u Belorusiji, sudbina advokata koji se suočavaju s progonom biće određena ishodom trenutnih političkih previranja, ukazuje Pavel Čikov, šef organizacije za zaštitu prava Agora sa sedištem u Rusiji.

"Jasno je da, ako protesti budu uspešni optužbe neće trajati duže od Lukašenkovog režima. Ali ako Lukašenko ostane na vlasti, onda će sve biti određeno nekim potonjim događajima, sudovima, zatvorskim kaznama i svim tim. Zasada, ljudi moraju da se brane i nadaju se političkim promenama", rekao je Čikov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.