Belorusijo, izbačena si

Izvor: B92, 07.Jun.2023, 10:28

Belorusijo, izbačena si

Njujork -- Slovenija je izabrana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN-a u utrci u kojoj je ubedljivo pobedila Belorusiju.

Svoje mesto preuzeće od januara iduće godine, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Trka između dve članice istočnoevropske grupe Ujedinjenih nacija za jedno od pet nestalnih mesta u SB bila je jedina sporna, ali i pomno praćena zbog suprotstavljenih stavova dve zemlje o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Tokom tajnog glasanja u Generalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skupštini UN-a, koja broji 193 članice, Slovenija je dobila 153 glasa, a Belorusija samo 38.

Slovenačka vlada je na svom Tviter nalogu objavila da je to veliki uspeh.

Dvogodišnji termin u Savetu bezbednosti imaće još Gvajana sa 191. glasom, Sijera Leone sa 188, Alžir sa 184 i Južna Koreja sa 180.

Za pet novih članica Saveta bezbednosti UN-a mandat će početi prvog januara 2024. godine, po isteku članstva Albaniji, Brazilu, Gabonu, Gani i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Deset mesta u SB koja nisu stalna dodeljuju se regionalnim grupama koje obično biraju kandidate, ali nekada ne mogu da se saglase po tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.