Belorusija želI bolje odnose sa SAD, zove diplomate nazad

Izvor: B92, 05.Mar.2019, 01:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belorusija želI bolje odnose sa SAD, zove diplomate nazad

Belorusija je ukinula mere ograničenja broja američkih diplomata na svojoj teritoriji koje su bile na snazi od 2008. godine.

To je potez usmeren na poboljšanje odnosa s Vašingtonom, saopštilo je ministarstvo inostranih poslova Belorusije.

Beloruska strana je zvanično obavestila američku stranu o ukidanju ograničenja broja zaposlenih u ambasadi... i izrazila nadu da će ovaj korak doprineti daljoj normalizaciji odnosa između Belorusije i SAD", navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministarstva, prenosi Rojters.

Minsk je 2008. smanjio broj američkih diplomata na pet sa prvobitnih 35 nakon što su SAD uvele sankcije beloruskim vlastima, a od američkog ambasadora u tom trenutku je zatraženo da ode.

Odnosi između Minska i Zapada poboljšani su nakon pripajanja Krima Rusiji 2014. godine, što je Minsk u prvi mah odbio da prizna.

Belorusija je u tom trenutku pokušavala da se nametne kao posrednik u pokušaju rešavanja nastalog sukoba između Ukrajine i Rusije.

Sjedinjene Države i Evropska unija ukinule su većinu sankcija Belorusiji nakon odluke predsednika Aleksandra Lukašenka da oslobodi političke zatvorenike i pokaže više tolerancije prema opoziciji, navodi agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.