Izvor: Piplmetar.rs, 23.Jun.2023, 09:31

Belivuk šest sati iznosio primedbe na iskaze okrivljenih saradnika: Tvrdio da je sudija „navijački nastrojena“

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić, MUP


Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovom kriminalnom klanu nastavljeno je u utorak, 20. jula, a okrivljeni Belivuk šest sati je iznosio primedbe na iskaze okrivljenih saradnika Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića. Iako je rečeno da treba da bude koncizan, došao je sa dve sveske beleški koje je čitao i rekao da „on drugačije ne ume“, a neretko tokom izlaganja iznosio je uvrede na račun saradnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << i govorio sudiji da je stala na njihovu stranu.
Belivuk je više puta, tokom svog izlaganja istakao kako se on „mnogo trudio“ da povuče paralele između svih iskaza okrivljenih saradnika o svim krivičnim delima o kojima su govorili, a da „sudiji to nije bitno“.
Nakon što je sudija u utorak skrenula pažnju Belivuku na to da vrlo detaljno analizira iskaze okrivljenih saradnika i da treba primedbe da iznese sažeto jer njegovo izlaganje više podseća na završnu reč, nego na primedbe, Belivuk je rekao da će njegovo izlaganje da potraje.
Sudija, ja sam ovo toliko pisao da mi se srednji prst iskrivio. Neću sada da pokažem, da ne ispadne nepristojno. Moj plan je da ovo iznesem ovako i ne znam drugačije. Ako ne mogu sad da pričam, zovite me kad budem mogao. Ja sam sve prešao, imam ovu svesku danas i još jednu sutra. Dotakao sam se svega – gde je bio beli taksi, a rekli su crni, gde je padala kiša, a rekli su da je sunce. Ja sam se mnogo trudio, ja ne znam drugačije. Sudija, ovo je tako sažeto da bih ja ovo pohvalio. Ja nisam mogao bolje – rekao je Belivuk.
On je, bez obzira na to što mu je sudija skrenula pažnju na način izlaganja, Belivuk je sam odredio na koji način će da iznosi izlaganje, nastavio da govori kako je i počeo i dodao da će tako da radi dok ne završi. Do najsitnijih detalja je isticao svaku sitnicu koja se razlikovala u iskazima saradnika, od toga koje su oružje koristili, preko toga ko je s kim sedeo u automobilu, a zaključno sa tim šta je koji okrivljeni saradnik rekao o boji kada u koje su stavljani delovi tela.
Na jučerašnjem suđenju, kada je sudija upozorila Belivuka da do kraja ročišta mora da završi svoje izlaganje, Belivuk je kroz smer rekao: „Evo, žurim, letim!“
Oko 15 minuta pred kraj radnog vremena, sudija je rekla Belivuku da privodi iznošenje primedbi kraju, na šta je on odgovorio da ima još šest strana, odnosno da mu treba 12 minuta i nastavio izlaganje rekavši sudiji da ga „pusti da završi da ne bi prekidao usred rezimea“. Međutim, umesto da svoje primedbe pročita do kraja, odlučio je da se žali na rad suda.
Sudija, zbog 12 minuta Vi meni ne date da nastavim? Zbog 12 minuta? Meni je žao što sam se ja ovoliko trudio, a sada sa Vaše strane osećam neku energiju da je Vama nebitno ovo što ja pričam. A Lalić je pričao šest meseci. Nikada im nije odbijen poverljiv razgovor, Spasojević je ovde dolazio s nanogicom – rekao je Belivuk.
S obzirom na to da je prekinuo izlaganje zbog žalbi, sudija je prekinula suđenje zbog kraja radnog vremena, a Belivuku rekla da naredni put ne može da nastavi jer je po planu bilo da završi svoje izlaganje tog dana.
Imam još jednu stranicu, to je tri minuta. A ne mogu? U redu sudija – rekao je Belivuk nezadovoljno.
Advokat Nikola Jerković zatražio je odluku veća u vazi sa tim da li Belivuk može da nastavi još nekoliko minuta, ali je sudija prekinula ročište zbog isteka radnog vremena i nije mu dala reč.
Foto: MUP


„Učili tekst koji im je dalo tužilaštvo“ Belivuk je tokom davanja primedbi na iskaze okrivljenih saradnika više puta tvrdio da se njihovi iskazi razlikuju jer „nisu dobro naučili tekst koji im je dalo tužilaštvo“, kako bi pokrilo sve navode optužnice i osudilo kriminalnu grupu.
Belivuk je rekao da su u određenim momentima tokom ispitivanja „iz Spasojevića izlazile Lalićeve reči“.
– Ja se sa tezom da se oni ovde nešto prisećaju ne slažem. Oni se ne prisećaju ovde, oni su imali vremena da se prisećaju pre nego što su došli ovde. Ne možeš da se prisećaš, a da si slušao druge svedoke saradnike, pričao sa tužilaštvom, čitao iz medija… Ne možeš da se prisećaš, možeš samo da menjaš svoj iskaz – rekao je Belivuk.
Belivuk je tokom svog izlaganja rekao da okrivljeni saradnik Srđan Lalić nije znao kako se zove čovek čiji su nadimci Deda i Đeneral, a koji je naveden kao Belivukov glavni čovek za distribuciju kokaina „jer su u tužilaštvu i policiji zaboravili da mu kažu„. Takođe je dodao da je tužilac saradniku Nikoli Spasojeviću postavljao sugestivna pitanja.
– Tužilac Spasojeviću kaže „jednu pušku ste doneli u kuću, je l’ tako?“, a Spasojević odgovara: „Tako je“. Ovde je ili Spasojević nije dobro naučio šta treba da kaže, pa ga je tužilac sugestivnim pitanjem naveo na odgovor ili tužioci nisu slušali kada je pričao o tome. Nešto je od ta dva, neka odluče sami šta je – dodao je.
Takođe, kada je govorio o iskazu Srđana Lalića o, kako je rekao, „famoznom snajperu za najteže zadatke“, Belivuk je rekao da Lalić na fotografijama nigde nije prepoznao taj snajper. Dodao je da Lalić na osnovu slike nije mogao da zaključi koje su dimenzije kapisli i da mu je „tužilaštvo sigurno reklo kolike su kapisle“, implicirajući na to da je tužilaštvo okrivljenom saradniku davalo tekst koji je trebalo da nauči kako bi njegov iskaz potkrepio navode iz optužnice.
On je i da okrivljeni saradnici nisu koristili izraze baza i bunker, već stadion, kancelarija i restoran „Partizana“, kao i da su velika i mala kapija, nakon, kako je tvrdio, „podučavanja od strane tužilaštva, postale kolska i pešačka kapija„. Napomenuo je da smatra da je Nikola Spasojević, tokom iskaza prve dvojice svedoka saradnika, zapisivao njihove iskaze i spram toga menjao svoj.
– Kako verovati svedoku koji za stadion kaže da je baza, a pre toga ništa nije spomenuo. Spasojević koji se ovde kune rečima „majke mi“ i vi mu verujete. Neverovatno. Spasojević treba da priča svojim rečima, a ne ono što je naučio, ili prepričao i ukrao od Lalića – rekao je Belivuk, aludirajući na Spasojevićevo izlaganje.
Tvrdio je i da je „tužilaštvo izmislilo kuću u Surduku„, za koju je navedeno da je u njenom dvorištu spaljeno telo prve žrtve klana, Gorana Mihajlovića.
– Tužilaštvo je izmislilo da se u kući u Surduku dogodilo ubistvo, a pogrešili su i kada su obučavali svoje svedoke gde se nalazi kuća jer je svaki od njih različito opisao kako izgleda i gde joj je tačna lokacija, a Lalić je sve slagao kao po običaju. Kada je dao svoje detaljne stvari o zločinu Mihajlovića ništa se nije poklopilo sa izjavom ove dvojice (Spasojevića i Hrvatina) – rekao je Belivuk.
Dodao je i da Lalić „neće da prizna da se ne razume u automobile“ i kaže da je prepoznao „hondu sivik“ tokom jedne od pratnji jer „gura priču zbog tužilaštva“.
Belivuk je rekao da „zna da tužilaštvo sprema četvrtog svedoka saradnika“.
– Izvodite jednog po jednog okrivljenog i gledate ko će vam biti svedok i spričati sve ono što ova trojica nisu. Kao fol ide kod lekara, psihijatra, sve mi to znamo. Ali ono što je ključno jeste da se taj svedok nećka jer mu je puno 18 godina za dela koja navodno treba da prizna, pa hoće manje godina za dela koja se nisu desila – dodao je.
Tvrdio da sudija staje na stanu saradnika Iako se više puta izvinjavao sudiji, govoreći da ceni njen rad i ne osporava način na koji vodi postupak, Belivuk je u više navrata rekao sudiji da je stala na stranu okrivljenih saradnika, svojim pitanjima ih navodeći na odgovore, kao i da je „navijački nastrojena“.
Kada je u pitanju čovek čiji su nadimci bili Deda ili Đeneral i kada je govorio o njegovom imenu, Belivuk je rekao da je sudija postavljala sugestivna pitanja.
– Niti mogu, niti hoću da Vam govorim kako da radite svoj posao, ali ne mogu da dozvolim da budemo osuđeni na silu. Prvo ste rekli Laliću: „Je l’ tako, to je Nenad?“ To je jedan vid navijačke nastrojenosti. Čak mu kažete da mislite da je rekao i prezime, iako to nikada nije rekao. Za Hrvatina kažete možda je zaboravio, a ja kažem možda nikada nije ni znao jer su u policiji i tužilaštvu zaboravili da mu kažu – rekao je.
On je u još jednom navratu rekao da je sudija „navijački nastrojena“, a više puta tokom komentarisanja ubistava i iskaza okrivljenih saradnika o njima pribegavao je šali.
Vi ste, sudija, navijački nastrojeni. Jednom ste rekli da mi želimo da odugovlačimo proces. Tužilac i Zagorka Dolovac su izjavili da je sve rađeno po zakonu. Kome je trebalo da se žalim? Opet pokušavam da budem smešan, ali kome? Je l’ vodovodu? Ako ne specijalnom tužiocu, predsednikui suda… Ovo su nakaradni sporazumi – rekao je Belivuk.
Obraćajući se sudiji, Belivuk je rakođe rekao da je Spasojević rekao da niko, osim Miljkovića i Belivuka, nije znao da su oni nečija meta, potom u sudnici izjavljuje da on slobodno može da se pozove na reči Srđana Lalića, a da „sudija staje u njegovu odbranu“.
On se, takođe, sudiji prilično agresivno obratio kada mu je ona rekla da na ročištu 27. juna ne može da nastavi sa iznošenjem primedbi.
„Imaju pamćenje zlatne ribice, heroin mu popio mozak“ Iako Belivuk, kako bi potkrepio svoju odbranu, ima zakonsko pravo da istakne primedbe i ukaže na razlike u iskazima okrivljenih saradnika, on je u nekoliko navrata pred sudom iznosio šale i uvrede na njihov račun, koje su bile na ličnom nivou.
– Ovde, da vam kažem, sve što ne valja su uradili Belivuk i Miljković. A da ne pričam o tome da, kada nešto ne znaju, ili ne znaju kako da se isčupaju iz svojih laži, oni pomenu Radoja Zvicera. Njihova pamćenja su, kada nešto ne znaju, kao da imaju pamćenje zlatne ribice, samo tri minuta – rekao je.
On je, na početku izlaganja rekao da Srđan Lalić, za razliku od Hrvatina i Spasojevića, „koristi mozak“, te da je izabran za saradnika jer je pametan. Belivuk je rekao i da je „preplašeni Spasojević bio fasciniran Srđanom Lalićem„.
On je cenio i da se „Lalić obraćao u svojstvu veštaka“ i govorio gde je mašina sečena, koji je var, gde je sečeno i brušeno i koje je boje var, a da pre toga „nije znao ni gde se mašina nalazi“.
Mislim da se on ovde osećao inferiorno, jeste videli kako je ovde vikao na advokate? Da li ste primetili da je on rekao da se oseća krivim? Sve radi planski – rekao je Belivuk govoreći o Srđanu Laliću, a dodao je da je „Lalić manipulator i lažov“.
Belivuk i Lalić; Printskrin: TV Pink


U jednom momentu tokom jučerašnjeg ročišta, Belivuk je poslao poruku okrivljenom saradniku Nikoli Spasojeviću.
– Još bih rekao Spasojeviću, koji se kune u majku, uz uzrečicu „majke mi“ i njemu se veruje, a meni ne… E, pa ja kažem, evo Marko i ja ništa od ovoga nismo uradili. I šta ćemo sad? Moja reč vredi više od ijedne koju su izrekli vaši svedoci koji iz dana u dan, meseca u mesec, menjaju iskaze i navodno se prisećaju nečega. Možda i mi treba da krenemo da lažemo pa i nama počnete da verujete – rekao je.
Kako je rekao, Spasojević, koji je navodno napustio grupu pre ubistva Lazara Vukićevića, nije mogao da vidi navodni trag krvi na zidu.
– Ako pogledamo optužnicu, on onda nije mogao da prisustvuje ubistvu Vukićevića koji je navodno ubijen posle Mitića. Lalić kaže da su tragovi krvi ostali samo posle Vukićevića, a Spasojević opisuje tragove na istom mestu na kom je Lalić rekao. Ili je Spasojević učestvovao u još jednom ubistvu, ili je izmislio jer je slušao Lalića koji je govorio ovde u svojstvu forenzičara i veštaka – dodao je sa podsmehom Belivuk.
Takođe je rekao da je u slučaju ubistva Zdravka Radojevića, Lalić tokom davanja iskaza „pomešao svoj i Hrvatinov tekst, koji im je tužilaštvo dalo da nauče“.
– Hrvatin je više puta menjao iskaz o tome kako se otvara tajna prostorija. Spominjao je šraf, rekao da se pomera neka letvica, pa nas sve ovde pravio budalama i rekao da je bio lapsus i da je mislio polica… Ja razumem da je njemu heroin popio mozak, a sud neka ceni šta je istina – rekao je Belivuk tokom svog izlaganja.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.