Beli šengen, možda, tek u januaru 2010.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beli šengen", možda, tek u januaru 2010.

BEOGRAD - U februaru i martu 2009. u Beograd dolaze ekspertske misije Evropske unije sa zadatkom da detaljnije analiziraju proces stupanja Srbije na belu šengensku listu.

Prva ekspertska misija stiže već početkom februara i baviće se postignutim rezultatima u oblasti uspostavljanja javnog reda i bezbednost navodi se u vladinom dokumentu Informacija o trenutnom stanju odnosa Republike Srbije i Evropske unije, u koji je list "Danas" imao uvid.

Taj dokument >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ove nedelje usvojio Savet za evropske integracije, a nastao je na osnovu Ocene o ispunjenosti kriterijuma iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, koju je Evropska komisija 25. novembra dostavila Vladi Srbije.

Spisak zakona, strategija i ratifikacija međunarodnih konvencija koje treba usvojiti je dugačak, posebno onih iz oblasti javnog reda i bezbednosti.

Biće veoma teško usvojiti ih do kraja 2009, a kamoli u prvih nekoliko meseci, kada će u Srbiji boraviti delegacije EU.

Problem je još veći kada se ima u vidu da za pojedine strategije ne postoje ni nacrti, kao i da se zakoni koje je neophodno usvojiti uopšte ne nalaze ni u skupštinskoj proceduri.

List piše da, na žalost, postaje jasno da od ukidanja viznog režima sa EU sredinom 2009. nema ništa i da će sledeći izveštaji Brisela o stupanju Srbije na belu šengensku listu biti nedovoljno povoljni.

List takođe navodi, da ima potvrdu iz izvora bliskih Vladi Srbije, da je novi izvesni rok - januar 2010. godine.

Prema listi uslova iz Mape puta, srpski parlament mora da usvoji još tri zakona - o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o zabrani diskriminacije, kao i zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Ni jedan od tih zakona ne nalazi u skupštinskoj proceduri, a posao usaglašavanja oko nacrta tih zakona još nije gotov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.