Belgijski kralj najavio abdikaciju

Izvor: B92, 03.Jul.2013, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgijski kralj najavio abdikaciju

Brisel -- Belgijski kralj Albert II (79) saopštio je da će 21. jula abdicirati u korist svog sina, princa Filipa, jer se oseća previše starim da bi dobro vršio funkciju.

Kralj odlazi posle 20. godišnje vladavine tokom koje se pokazao kao stub stabilnosti u vremenu razjedinjenosti i posebno u političkoj krizi kroz koju je njegova zemlja nedavno prošla.

"Sa spokojem i punom samosvešću objavljujem svoju nameru da se povučem sa trona 21. jula 2013. godine, na naš nacionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << praznik, u korist prestolonaslednika, mog sina Filipa", rekao je belgijski monarh u televizijskom obraćanju naciji, preneo je Rojters.

Albertov sin, princ Filip (53) je najspremniji princ u istoriji belgijske dinastije, koji je stekao vojno, univerzitetsko i ekonomsko obrazovanje i imao od 70 do 80 misija širom sveta, kao i kontakte sa političkim akterima sa kojima se sretao tom prilikom, kažu istoričari.

"Nikada nismo imali bolje pripremljenog princa", rekao je Vensan Dižarden, profesor istorije na Katoličkom univerzitetu u Luvenu, a prenosi AFP.

Belgija 21. jula proslavlja Dan nezavisnosti, te je to idealan datum za ustupanje ove uglavnom ceremonijalne dužnosti.

Belgijska kraljevina, koja broji oko 10,5 miliona stanovnika, za vreme Albertove vladavine se polako ali sigurno pretvarala u sve podeljeniju zemlju u kojoj Flamanci na severu, koji govore holandski, traže sve veću autonomiju od južnih, frankofonih Valonaca, navodi AP. Kralj Albert se 2007, kao i 2010. i 2011. godine, pokazao kao jedini stabilan element u teškim vremenima ozbiljne političke krize, u trenucima kada je bilo očigledno da je Belgiji potreban kralj, podseća Dižarden.

"Ne bih rekao da je kralj kamen temeljac belgijskog jedinstva, već pre da će Belgiji, sve dok ta zemlja postoji, biti potreban kralj, zbog neutralnosti koju donosi, pre svega kad je reč o formiranju vlade", rekao je on, kako prenosi AFP.

Ovaj istoričar je, što se tiče karaktera, Alberta II opisao kao svakako ležernog kralja, monarha koji se češće glasno smeje nego što se smeši, koji je veoma komunikativan i ima sjajan smisao za humor.

"On, međutim, jednako lako oblači odoru kralja kada izdaje upozorenja, kao što je bio slučaj prilikom govora koji je održao 20. jula 2011. godine, kada je lupio pesnicom o sto tokom političke krize", napomenuo je Dižarden.

Nakon što je nasledio svog veoma pobožnog brata Boduena 1993. godine, Albert je bio upleten u kraljevski skandal velikih razmera kada je morao da prizna vanbračhnu kćer Delfin Boel i prošao kroz žestoku krizu u braku sa kraljicom Paolom.

Istovremeno, on je doneo ovozemaljski šarm i uneo neusiljenu zabavu u kraljevstvo posle višedecenijske krute formalnosti pod Boduenom, kao kralj koji voli blistave motore. S godinama je ipak postao vremešni monarh koji je ponekad prinuđen i da se oslanja na štap, navodi AP.

Glasine o mogućem abdiciranju Alberta Drugog pojačale su se u januaru posle obajave kraljice Holandije Beatriks da se povlači posle 33 godine vladavine. Nju je 30. aprila na prestolu zamenio njen sin Vilem-Aleksander.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.