Belgija stabilna i bez vlade

Izvor: RTS, 18.Jul.2011, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija stabilna i bez vlade

Već 13 meseci Belgija nema vladu, ali, za sada, politička kriza ne remeti život u toj zemlji. Ipak, postoji bojazan da bi kriza sa juga Evrope mogla stići i u Belgiju.

Ni 13 meseci posle izbora dogovor o novoj vladi u Belgiji još uvek nije na vidiku. Poslednji pokušaj formiranje vlade propao je prošle nedelje. Većina građana, međutim, kaže da do sada najozbiljniju političku krizu ne primećuje u svakodnevnom životu.

Ipak, mnogi strahuju da bi dužnicka kriza >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa juga Evrope mogla da se proširi na Belgiju, ako se nastavi politička kriza.

Pregovori između flamanskih i valonskih političara traju toliko dugo da je većina ljudi prestala da obraća pažnju na njih. Mnogi građani kažu da nisu zabrinuti, ali da je vreme da se vlada konačno formira.

Vodeći dnevnik na francuskom jeziku L' Soar na naslovnoj strani poručuje - "Potpuni ćorsokak", ali, umesto očaja, čitaocima nudi razglednice koje će im pomoći da strancima ovog leta na plaži objasne kako je moguće da zemlja više od godinu dana nema vladu.

"Imamo karikature političara Barta de Vevera i kralja Alberta. To su dva simbola u ovom trenutku. Jedan koji hoće da sačuva Belgiju u jednom komadu i drugi koji hoće da je podeli. Kolač na slici ukazuje da je problem možda u raspodeli, jer Flamanci kažu da Vlaonci dobijaju preveliki deo kolača, a ne plaćaju ništa", objašnjava glavna urednica lista Beatris Delvo.

Dok političari i analitičari govore o teškoj krizi koja može biti uvod u budući raspad zemlje, u svakodnevnom životu, reklo bi se, da je sve u savršenom redu.

Politički analitičar Paskal Delvit smatra da je jedan od razloga za to ekonomska situacija koja je bolja nego u većini evropskih zemalja. "Nema pritiska na vladu kao u Grčkoj, Španiji i Irskoj, da donosi ekstremno teške i nepopularne mere", ocenio je Delvit.

Ekonomski rast i zaposlenost u Belgiji su iznad proseka EU, ali visok javni dug nosi veliki rizik u vreme dužničke krize koja se širi EU. Kreditne agencije već su snizile rejting Belgije zbog duge političke neizvesnosti.

"Sadašnja tehnička vlada u trenutnim okolnostima ekonomskog rasta je zadovoljavajuća, ali status kvo ne može trajati večno. U jednom trenutuku, biće neophodna prava vlada za donošenje dugoročnijih odluka", navela je Kersten Bezeski iz ING Banke.

Da bi bila formirana "prava" vlada, Belgijanci bi morali da se vrate staroj veštini kompromisa, po kojoj su bili čuveni u Evropi. U međuvremenu, ostaje im da se smeju sebi i svojim političarima, u nadi da će se o nečemu dogovoriti pre nego što vrag odnese šalu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.