Belfast: Sedam policajaca povređeno u neredima

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jul.2013, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belfast: Sedam policajaca povređeno u neredima

Sedam policajaca povređeno je u Belfastu druge večeri nasilja tokom parade protestanata u prestonici Severne Irske, saopštila je policija.

Protestanti okupljeni na godišnjoj paradi pripadnika Protestantskog bratstva Severne Irske (Orange Order) gađali su policiju ciglama, bocama, komadima nameštaja. Većinom se radi o omladini koja je lica prekrila britanskim zastavama.

  Sukobi demonstranata i policije

 

Policija je upotrebila vodene >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << topove i palice protiv demonstranata, iako nasilje nije bilo toliko jakog intenziteta kao u petak naveče kada su povređena 23 policajca, a jedan od vodećih političara se onesvestio, jer je pogođen u glavu.

 

Policija je u petak uhapsila 22 osobe nakon što su demonstranti napali policiju zapaljivim bombama, štapovima, petardama, ciglama, bocama, pa čak i mačem. Sinoć je uhapšeno još 11 lica.

 

Probritanski protestanti svakog ljeta organizuju paradu u Sjevernoj Irskoj, kada su česti sukobi sa katolicima, koji žele ujedinjenje sa Irskom i koji ovakve parade vide kao provokaciju.

 

 

Desetine hiljada ljudi marširalo je u protekla dva dana u više desetina mesta širom Sjeverne Irske, obeležavajući pobedu protestantskog kralja Vilijema Trećeg Oranskog nad katoličkim engleskim kraljem Džejmsom Drugim Bici kod Bojna 1690. godine

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.