Izvor: B92, 02.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beleške svedoka optužujuće

Hag -- Tužilac Džefri Najs tvrdi na osnovu beležaka svedoka da je Slobodan Milošević 1999. naredio uklanjanje leševa Albanaca sa Kosova.

Beleške pripadaju svedoku odbrane Obradu Stevanoviću. Najs je pokazao izvod iz dnevnika Stevanovića iz maja 1999. u kojem su pod zaglavljem "Predsednik" zapisane teze: "Nema leševa, nema zločina", "Mučki rade na tom pitanju", "Oni će dokazima o zločinima da pravdaju agresiju", "Raščišćavanje", "Istovremeno čišćenje teritorija", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Kada dođe misija biće nam teže" i "Čišćenje terena najvažnije".

Stevanović je potvrdio da je to zapisao na jednom od sastanaka kod Miloševića, ali je negirao da to moraju biti Miloševićeve reči i da odražavaju plan za uklanjanje leševa sa Kosova. On je tvrdio da je reč, naprotiv, bila o "perfidnom delovanju albanskih terorista koji su uklanjali svoje žrtve i žrtve antiterorističkih dejstava, a kasnije ih sahranjivali u masovne grobnice da bi to pripisali policiji i Vojsci Jugoslavije".

"Ove vaše beleške u potpunom su skladu sa mojom tvrdnjom o planskoj operaciji da se uklone leševi zato što bi posle kopnene okupacije Kosova prikrivanje zločina bilo mnogo teže", insistirao je tužilac Najs, unakrsno ispitujući svedoka. "Ovi zapisi nemaju apsolutno nikakve veze sa premeštanjem tela sa Kosova u Srbiju, već samo s načinom delovanja terorista koji se jedino može nazvati mučkim", odgovorio je Stevanović.

Na pitanje kako onda objašnjava da su tela ubijenih Albanaca pronađena u policijskom centru u Batajnici i na drugim mestima u Srbiji, svedok je ponavljao kako za to nema "razumnog objašnjenja", ali i da pretpostavlja da bi to bilo u interesu "onih koji su želeli da zločine pripišu državi i policiji".

Šta se desilo u Dubravi

Na suđenju Slobodanu Miloševiću prikazan je još jedan video zapis. Ovog puta Tužilaštvo je prikazalo snimke zatvora Dubrava. U tom zatvoru u kosovskoj opštini Istok su, prema navodima optužnice, srpske snage ubile oko sto albanskih zatvorenika. Svedok, policijski general Obrad Stevanović, negirao je da je reč o ubistvu.

Pokazujući snimke koje su napravili forenzičari iz Danske, u avgustu 1999, tužilac Džefri Najs tvrdio je da oštećenja na zidovima zatvora potvrđuju da su zatvorenici stradali od ručnih bombi ili su streljani i da je za to odgovorna policija. Stevanović je negirao ovu tvrdnju, a tužilac Džefri Najs ga je optužio za lažno svedočenje:

Najs: "Ja tvrdima da vi, kao i optuženi, kao što znate i on zna, da ste dobro znali da je ovo bio cinično planirani masakr i da ste vi odlučni da branite taj stav u ime ovog optuženog. Da li sam bio jasan?"

Stevanović: "To apsolutno nije tačno i moram reći da me to mnogo vređa, jer sam ovde došao da svedočim o činjenicama koje znam, a vi mi ne postavljate pitanja već me praktično optužujete."

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac je citirao i delove iz ratne beležnice Obrada Stevanovića, za koju se na početku unakrsnog ispitivanja prošle nedelje, pre nego što se o njoj raspravljalo na zatvorenoj sednici, moglo čuti da je Stevanoviću ukradena. U jednom od zapisa navodi se da je s Kosova proterano 900.000 Albanaca, da je "likvidirano 2.000", a da ih je ostalo oko 200.000. Sudija Ian Bonomi insistirao je da Stevanović odgovori da li je rukopis njegov.

Sudija Bonomi: "Da li vi prihvatate da je ovo vaš rukopis?"

Stevanović: "U principu prihvatam."

Sudija Bonomi: "Znači, vi ste ovde napisali 900.000, vi ste napisali da je likvidirano oko 2.000 i vi ste napisali da je ostalo civila 300.000. Da li je to tačno?"

Stevanović: "Najverovatnije da je tako."

Sudija Bonomi: "Recite nam šta vas u vezi s ovim pasusom navodi na bilo kakvu sumnju da to nije vaš pasus?"

Stevanović: "To ću objasniti, jer to je najvažnije. Na sumnju me navodi prvo brojka od 900.00, jer te brojke nikada u životu nisam bio svestan."

Sudija Bonomi: "Ali, da li ste vi napisali tu brojku ili ne?"

Stevanović: "Kažem da verovatno jesam, rukopis liči da je moj."

Na kraju današnje rasprave Tužilaštvo je potvrdilo da će Stevanoviću dostaviti imena i fotografije lica koja se vide na juče prikazanom snimku egzekucije muškaraca iz Srebrenice, kako bi, preko svojih kontataka u Beogradu, proverio da li su oni 1995. bili zaposleni u MUP-u Srbije, za B92 javlaj specijalni izveštač iz Haga, Ljubica Gojgić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.