Bela kuća: SAD i Kina i dalje u pregovorima

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 23:38

Bela kuća: SAD i Kina i dalje u pregovorima

Iz Bele kuće danas je saopšteno da su američka i kineska vlada i dalje u pregovorima o unapređenju međusobnih odnosa,

Ocenjeno je i da Kina sve više deluje angažovano.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi je poručio da ne misli da je izjava predsednika SAD Džozefa Bajdena u kojoj je kineskog kolegu Si Đinpinga nazvao diktatorom, uticala na nastojanja da se poprave odnosi između Pekinga i Vašingtona, prenosi Rojters.

Bajden je ranije ove sedmice, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posete državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Pekingu nazvao Sija ''diktatorom''.

Iako je Blinken u Pekingu rekao da bi poglavlje sa navodnim kineskim špijunskim balonom trebalo da bude arhivirano, Bajden je u utorak izneo lični komentar, rekavši da je Si bio veoma posramljen kada je balon uništen iznad američkog tla.

"Razlog zbog kojeg je Si Đinping bio veoma uznemiren kada sam srušio taj balon je to što je u njemu bila špijunska oprema za koju nije ni znao. To je velika sramota za diktatore, kada ne znaju šta se desilo", rekao je Bajden i dodao da Kina ima "stvarne ekonomske poteškoće".

Samo dan pre Bajdenovih komentara, Blinken i Si su se dogovorili da stabilizuju odnose i uravnoteže rivalstvo Vašingtona i Pekinga tako što neće dozvoliti da se nadmetanje pretvori u konflikt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.