Izvor: B92, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bel svedočio na suđenju za Sarajevo

Hag -- Ratni dopisnik BBC-ja iz Sarajeva Martin Bel svedočio je o svojim saznanjima o granatiranju tog grada.

On je pred Haškim tribunalom rekao da su civili u gradu 1994-95. skoro stalno bili pod snajperskom vatrom, a da nikada nije video dokaze za tvrdnju da je tu vatru otvarala Armija BiH. On je rekao da je "video mnogo civilnih žrtava u bošnjačkom delu grada", sugerišući da Vojska RS nije pravila razliku između civilnih i vojnih ciljeva.

Bel je, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naznačio da u Sarajevu nije bilo "monopola na patnju" i da su mete snajperskih napada sa muslimanske strane bili i civili u delovima grada pod srpskom kontrolom.

Napomenuo je da je jednom, dok je bio na srpskoj strani fronta, i njega zamalo promašio snajperski hitac.

Bel je iskaz dao kao svedok optužbe na suđenju bivšem komandantu Sarajevsko-romansijskog korpusa Vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću, optuženom za sistematske snajperske i artiljerijske napade na stanovništvo Sarajeva 1994-95.

"Armija BiH je imala interes da probije srpsku opsadu, privuče pažnju i izazove intervenciju međunarodne zajednice... Ali, ja nisam video nikakve dokaze da je ABiH otvarala vatru na sopstveni narod", posvedočio je Bel, koji je tokom celog rata izveštavao iz Sarajeva.

Prema svedokovim rečima, posle primirja koje je krajem 1994. sa stranama ugovorio bivši američki predsednik Džimi Karter, učestalost napada na civile u Sarajevu je značajno opala, ali je početkom 1995. obustava vatre propala, a snajperska i artiljerijska vatra se pojačala.

Na meti snajpera našli su se ne samo civili, nego i pripadnici Unprofora, precizirao je Bel.

U leto 1995. ABiH je ofanzivom pokušala da probije opsadu "iznutra i spolja", nastavio je Bel, a VRS je prvi put upotrebila modifikovane avio-bombe ispaljivane sa zemlje, koje su imale veliku razornu moć i bile su neprecizne.

Tokom Belovog svedočenja, zastupnici optužbe prikazali su isečke iz dvadesetak njegovih izveštaja o napadima na civile snajperima i granatama, uključujući i eksploziju na pijaci Markale u avgustu 1998, u kojoj je poginulo više od 40 civila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.