Bekstvo iz zatvora

Izvor: RTS, 29.Jul.2009, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bekstvo iz zatvora

Karaj Kamel bin Ali, poznat i pod nadimkom Abu Hamza pobegao iz zatvora u Zenici. Osuđivan je za ubistva i napade. SAD i Bosna su ga stavili na liste osoba opasnih po nacionalnu bezbednost, a njegovo ime pominjano je i u istrazi povodom planiranog atentata na papu Jovana Pavla Drugog. Za Abu Hamzom raspisana poternica.

Jedan od najpoznatijih bivših mudžahedina u BiH Karaj Kamel bin Ali, poznat i pod ratnim nadimkom Abu Hamza, pobegao je iz zeničke kaznionice, odnosno nije se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vratio na odsluženje kazne posle sedmodnevnog odmora koji su, prema bosanskom zakonu, pripada.

Član Ekspertskog tima za jugoistočnu Evropu za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević izjavio je Srni da je Bin Ali, ako je ostao u BiH, to učinio iz razloga da izvrši određene zadatke za terorističku mrežu kojoj pripada.

On kaže da je Karaj Kamel Tunižanin koji je direktono bio upleten u pokušaj izvođenja terorističkih napada na američke vojne baze u Belgiji, Švedskih i Italiji, i koji je 1997. godine boravio u italijanskog gradu Bolonja jer je spremao atentat na papu Jovana Pavla Drugog.

"On je 2001. godine osuđen na sedam godina zbog ubistva jednog Arapa pred Islamskim centrom u Zenici, čiji identitet nikada sa sigurnošću nije utvrđen. Istražni organi sumnjičili su ga za ubistvo hrvatskih povratnika Luke i Pere Jezerčić u selo Nule u okolini Travnika 1997. godine, a bio je upleten i u teroristički napada u Mostaru, ali se od njegovog procesuiranja odustalo iz nepoznatih razloga", tvrdi Galijašević.

On je dodao da su izručenje Bin Alija tražili Tunis i Italija, ali da su vlasti BiH odbile da ga izruče.

Prema Galijaševićevim riječima, Bin Ali, ili Abu Hamza, jedan je od najpoznatijih terorista koji se ikada kretao u BiH.

"To je osoba koja je iza sebe isključivo ostavljala smrt", dodao je Galijašević.

Direktor zatvora u Zenici Nihad Spahić izjavio je da je za Karajem Kamelom bin Alijem, poznatijim kao Abu Hamza, raspisana poternica.

"U svim dosadašnjim izlascima on se javljao Policijskoj upravi Zenica da je na vanzavodskim pogodnostima. Sada kada je izašao na 'godišnji odmor', nemamo podatke, jer je karton kod njega. Kad se vrati i kada bude lišen slobode, onda ćemo videti da li se ovaj put javljao prema onome što je bio obavezan", rekao je Spahić.

Bin Ali, koji je u BiH bio u više navrata osuđivan zbog ozbiljnih krivičnih dela ali i povezivan sa mnogo ozbiljnijim zaverama, poput ubistva zamenika ministra policije Joze Leutara pre deset godina i planiranja atentata na papu Jovana Pavla Drugog, iskoristio je, suštinski, rupu u lokalnim zakonima, kojima se kažnjenicima bez obzira na težinu zločina omogućava da van zatvora provedu izvesno vreme pošto izdrže dve trećine kazne.

Takva pogodnost odobrena je i Bin Aliju, iako ga je prethodno ministarstvo bezbednosti BiH proglasilo "opasnim po nacionalnu bezbednost" zbog veza sa međunarodnim terorističkim organizacijama.

Takođe, neposredno pre puštanja Bin Alija na " godišnji odmor" policija je upozorila ministarstvo pravde i upravu zeničkog zatvora da se osuđenik, ukoliko ga puste, neće vratiti u kaznionicu.

Bin Ali je u KP domu Zenica izdržavao kaznu od tri godine i deset meseci zatvora zbog razbojništva, nasilja u porodici i pretnji tužiocu, koji ga je prethodno, osudio na sedam godina zatvora zbog ubistva jednog bivšeg mudžahedina čiji identitet nikada sa sigurnošću nije utvrćen.

Karaj Kamel bin Ali, rođenjem Tunižanin, ima bosansko-hercegovačko državljanstvo koje je dobio jer se tokom rata 1992-95. godine borio u jedinici "Al mudžahid" u sastavu vojske bosanskih muslimana. Oženjen je Bosankom.

"El Mudžahedin" je bila jedinica u sastavu 3. korpusa Armije BiH, osnovana po naređenju Rasima Delića 13. avgusta 1993. godine. Bila je sastavljena od islamskih dobrovoljaca afro-azijskog porekla, koji su na teritoriju BIH pod kontrolom vladinih snaga došli preko Hrvatske.

U redovima vojske bosanskih muslimana borilo se oko 3.000 islamskih dobrovoljaca, a vlasti u Sarajevu su, pod pritiskom zapada posle napada Al kaide na Njujork i Vašington 2001. godine, obavile reviziju nekih 1.500 spornih državljanstava, datih borcima iz islamskih zemalja. 

Pre dolaska u Bosnu, Bin Ali je u Tunisu oduđen na 12 godina zatvora, a od deportacije su ga, kako navode izvori u BiH, spasile "ratne veze" sa lokalnim zvaničnicima.

Ministarstvo bezbednosti BiH je, međutim, danas saopštilo da su Abu Hamzi oduzeli njihovo državljanstvo i da bi ga, posle odsluženja zatvorske kazne, izručili Tunisu, gde je ranije osuđen na 12 godina zatvora.

Kako navodi hrvatska obaveštajna služba, Karaj Kamel bin Ali rođen je 19. novembra 1966. godine u Tunisu od majke Halime i oca Alije. Početkom rata u Bosni oženio se Bošnjakinjom iz sela Mehurići-Orašac u opštini Travnik, a kasnije se naselio u obližnjem selu Guča Gora.

Koristio je više dokumenata izdatih na imena poput Al Akil Abdulah Ahmed, Kamel Bega, Rašid al Faiz, Murad Kalid, Habib Zejnun i Ahmed Abu Jašir Vašil.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.