Bekstvo iz zatvora u Izraelu: Šta znamo do sada i šta će se desiti sa zatvorenicima

Izvor: B92, 29.Sep.2021, 14:16

Bekstvo iz zatvora u Izraelu: Šta znamo do sada i šta će se desiti sa zatvorenicima

Očekuje se da se četvorica od šestorice palestinskih zatvorenika koji su početkom meseca ponovo uhapšeni posle bekstva iz strogo čuvanog izraelskog zatvora Gilboa u sredu pojave na sudu preko Zuma.

Slučajevi četvorice od šestorice Palestinaca koji su početkom meseca ponovo uhapšeni posle bekstva iz strogo čuvanog izraelskog zatvora u sredu će se još jednom naći pred sudijom.

Evo šta znamo o tome što se desilo, ko su oni i šta će sa njima biti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Šest palestinskih zatvorenika pobeglo je 6. septembra iz zatvora Gilboa na severu Izraela.

To je jedna od najstrože čuvanih kaznenih ustanova u zemlji poznata pod nadimkom "Sef".

Veruje se da su begunci iskopali rupu u podu kupatila u ćeliji koje su delili tokom perioda od nekoliko meseci.

Izraelski mediji su za bekstvo iz zatvora okrivili mnoge bezbednosne propuste.

Među njima su objavljivanje nacrta zatvora na sajtu arhitekata koji su učestvovali u njegovoj izgradnji; smeštanje šestorice zatvorenika iz grada Dženin na Zapadnoj obali u istu ćeliju, među kojima trojicu koji su smatrani velikim bezbednosnim rizikom od bekstva; i odluka da se ne uključi uređaj za ometanje koji bi ih sprečio da koriste prokrijumčarene mobilne telefone za komunikaciju sa ljudima izvan zatvora.

Bilo je i nepotvrđenih izveštaja o tome da su stražari na dužnosti u kuli neposredno kraj izlaza iz tunela prespavali čitav događaj.

Bekstvo je predstavljalo veliku sramotu za izraelske bezbednosne strukture, ali je zato dovelo do slavlja među Palestincima - ekstremističke grupe su bekstvo iz zatvora nazvale "herojskim činom".

Jedan od begunaca, Zakarija Zubeidi, bivši je komandant Brigade mučenika Al Akse, oružane grupe povezane sa frakcijom Fataha predsednika Palestinske samouprave.

Njega su izraelske snage uhapsile 2019. godine pod sumnjom da je umešan u brojne oružane napade i još mu se sudilo.

Druga petorica, Mahmud Ardah, Muhamed Ardah, Iham Kamamdži, Jakub Kadri i Munadil Infat članovi su militantne grupe Islamski džihad.

Četvorica članova grupe Islamski džihad služili su doživotne kazne pošto su proglašeni krivim za planiranje i izvođenje napada u kojima su stradali Izraelci, dok je peti držan dve godine u pritvoru bez podignute optužnice pod takozvanim administrativnim naređenjem za određivanje pritvora, prema izveštavanju izraelskih medija.

Četvorica zatvorenika uhvaćena su ubrzo posle bekstva.

Mahmud Ardah i Jakub Kadri uhapšeni su na južnom obodu Nazareta kasno noću 10. septembra.

Zakarija Zubeidi i Muhamed Ardah uhvaćeni su u blizini u ranim jutarnjim časovima 11. septembra, u palestinskom selu Šibli Um Al Ganam.

Rodbina zatvorenika optužila je policiju da je privela čak i članove njihove porodice.

Preostala dvojica pronađena su u istočnom distriktu grada Dženin, saopštila je policija preko Tvitera 19. septembra.

Glavno pitanje je sada kakvu će cenu njih šestorica platiti za pokušaj bekstva.

Prema međunarodnom pravu, zatvorenik koji pokuša da pobegne podložan je samo disciplinskoj kazni, čak i ako je bekstvo ponovljeni prekršaj, prema Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Ali advokati su za medije rekli da ponovo uhvaćene palestinske zatvorenike najverovatnije čeka dodatna zatvorska kazna, baš kao i stroge kaznene mere.

Prema Komisiji za pitanje pritvorenika Palestinske samouprave, na prvom ročištu od 11. septembra izneseno je nekoliko prvobitnih optužbi protiv četvorice zatvorenika: "Bekstvo, pomoć i podržavanje bekstva, zavera da se počini napad i članstvo u neprijateljskoj organizaciji i izvršavanje usluga u njeno ime."

Kaled Mahadžneh, branilac nekolicine zatvorenike, rekao je za lokalne medije da su njegovi klijenti u pritvoru pretrpeli fizičko zlostavljanje.

Muhamed Arida je "mučen i ima rane po čitavom telu, nakon što ga je ispitivalo 20 izraelskih oficira.

"Bio je potpuno nag tokom većeg dela ispitivanja", kaže Kaled Mahadžneh.

Prema Kaledu Mahadžnehu, Muhamed Arida mu je rekao i da su pripadnici izraelskih bezbednosnih snaga tukli i Zakariju Zubiedija.

Izraelska policija odbila je da komentariše te optužbe, ali je ovo pitanje nedavno ponovo pokrenuto pred Ujedinjenih nacijama.

Branioci koji zastupaju ponovo uhvaćene zatvorenike rekli su da očekuju da bi sudski proces mogao da potraje najmanje godinu dana i da bi zatvorenici mogli da se suoče sa još godina dodatih na zatvorsku kaznu.

Možda će vas zanimati i ovaj video: Zlostavljanje u iranskom zatvoru

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bekstvo iz zatvora u Izraelu: Šta znamo do sada i šta će se desiti sa zatvorenicima

Izvor: Radio 021, 29.Sep.2021

Očekuje se da se četvorica od šestorice palestinskih zatvorenika koji su početkom meseca ponovo uhapšeni posle bekstva iz strogo čuvanog izraelskog zatvora Gilboa u sredu pojave na sudu preko Zuma.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.