Begović i Vilan: Budućnost naših zemalja su edukacija, inovacije i nauka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2023, 22:37

Begović i Vilan: Budućnost naših zemalja su edukacija, inovacije i nauka

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sa saradnicama sastala se danas u Vladi Republike Srbije sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom i Aleksandrom Ben Ari, zamenikom šefa misije Ambasade Izraela u Srbiji.

Ambasador Vilan je pozdravio formiranje Ministarstva nauke i istakao da je formiranje takvog ministarstva bilo prava odluka, navodeći da i u Izraelu trenutno postoji ministarstvo pod istim imenom.

Takođe, najavio je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << današnji sastanak samo početak uspešne saradnje koja je planirana u oblasti inovacija, tehnološkog razvoja, sajberbezbednosti i nauke koje Ambasada Izraela planira da ostvari sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Begović se osvrnula na dosadašnju saradnju između Srbije i Izraela i pozdravila mnogobrojne dobre prakse koje je u oblasti inovacija, tehnološkog razvoja i nauke primetila tokom svojih poseta Izraelu.

Pokušavamo da izgradimo mostove između nas i drugih uspešnih ekosistema, a Izrael je svakako jedan od naših ciljnih partnera. Veoma specifičan i veoma uspešan ekosistem, rekla je Begović i dodala da su rešenja koja je videla na univerzitetima, institutima i drugim ustanovama u Izraelu rešenja na koja se i mi možemo ugledati.

Već nekoliko godina smo fokusirani na transfer tehnologija i konekcije. Međutim, osećam kao da postoji raskorak koji treba prevazići između nivoa prijateljstva između Izraela i Srbije i konkretnih stvari na kojima sarađujemo, rekao je Vilan i istakao da se nada daljem produbljivanju saradnje između dve države.

Vilan je ministarki uručio poziv na konferenciju Biomed 2023 Israel Conference koja će se u maju održati u Tel Avivu i poklonio joj knjigu pod naslovom Let there be water.

Ministarka je ambasadora upoznala sa aktuelnim aktivnostima i trenutnim projektima Ministarstva, istakavši da se raduje novim projektima saradnje koji će u budućnosti biti pokrenuti između Izraela i Srbije.

Budućnost zemalja poput Srbije i Izraela su edukacija, inovacije i nauka, saglasni su bili Begović i Vilan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.