Begović: Zabunović preuzeo carinu od Kertesa

Izvor: RTS, 01.Okt.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Begović: Zabunović preuzeo carinu od Kertesa

Rukovodilac tročlanog privremenog veća Savezne uprave carine Vladan Begović izjavio na suđenju Mihalju Kertesu da je primopredaju dužnosti carine obavio sa Dušimirom Zabunovićem. Nakon 5. oktobra Zabunović je tu instituciju preuzeo od Mihalja Kertesa.

Na suđenju Mihalju Kertesu rukovodilac tročlanog privremenog veća Savezne uprave carine (SUC) Vladan Begović izjavio je da je 7. oktobra 2000. godine primopredaju dužnosti carine obavio sa Dušimirom Zabunovićem, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je tu instituciju sa još dvojicom ljudi preuzeo od Mihalja Kertesa promena 5. oktobra s ciljem da obezbedi zakonit rad carine.

Svedok je objasnio da je DOS imenovao njega, Dragana Jerinića i Zorana Vukotića kao privremenu upravu sa zaduženjem da obezbede dalji kontinuirani zakonit rad carine.

Na suđenju bivšem direktrou SUC-a Kertesu, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i nezakonito iznošenje novca na Kipar, Begović je naveo da je čuo da je pored Zabunovića u preuzimanju carine prisustvovala i šira grupa ljudi, među kojima se pominjao i Dragan Vasiljković.

Begović je naveo da je kasnije čuo, "da se tom prilikom bahato ulazilo u kancelarije, pa čak i da je bilo šamaranja zaposlenih", na šta je optuženi Kertes dodao da su mu "sve to vreme, neki ljudi, držali pištolj u ustima".

Svedok je istakao da je tročlana uprava koju je predvodio, 7. oktobra u zgradi SUC-a, zatekla dokumentaciju koja se odnosila na izveštaje računarskog centra o dnevnim prihodima iz poslednja dva do tri meseca.

Prilikom primopredaje, kako je naveo svedok, Kertes nije bio prisutan, jer nisu ni pokušali da ga pozovu.

Begović je naveo da su u nekoj od prostorija nedaleko od kabineta direktora SUC-a, pronašli i mašinu za sečenje papira, koja je po njegovom mišljenju tu bila iz medijskih razloga kako bi se "stekao utisak da se nešto uništavalo, te da je to besmisleno jer je sva dokumentacija bila registrovana na nekoliko mesta.

Sveska kao dokaz primopredaje

"Na moj poziv u SUC je stigao Zabunović koji je došao sav razbarušen i predao im sveščicu sa par rečenica, koja je govorila o tome da je obavljana primopredaja dužnosti od Kertesa. Sve to je izgledalo jako neozbiljno i stekao sam utisak da je Zabunović jedva čekao da ode", rekao je svedok.

Begović je dodao da je nekoliko dana kasnije utvrđeno da nedostaje šest službenih pištolja koje su dužili zaposleni u SUC-u, te da je to prijavljneo MUP-u, nakon čega je Zabunović lično doneo jedan.

Svedok je istakao da je naknadno čuo priče da su u vreme Kertesa iz SUC-a davana sredstva za plate zaposlenih raznih preduzeća, ali da oni nisu zatekli nikakve priznanice niti važnije finasijska dokumenta.

"U kabinetu nismo, pouzdano znam, zatekli nikakve priznanice, Zabunović nam tako nešto nije ni spominjao, a u svesci koju nam je dao nije bilo nikakvih preciznijih podataka", kazao je Begović.

"Kasnije sam čuo da je u nekoj metalnoj kasi u računskom centru SUC-a, pronađeno 70.000 dolara", istakao je svedok i dodao da je već prvog radnog dana, 9. oktobra, odlukom privremene uporave formirana Centralna popisna komisija koja je popisala sve što je zatečeno.

Na početku suđenje 5. septembra 2007. godine Kertes je odbacio navode optužnice koja ga tereti za finansijske malverzacije i nezakonito iznošenje novca iz zemlje.

Kertes je optužen za nelegalno iznošenje višemilionskih suma na Kipar, davanje sredstva za više od 1.300 preduzeća i ustanova, čime je savezni budžet oštetio za 60 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.