Izvor: B92, 16.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beg posle izručenja Miloševića

Beograd -- Ratko Mladić svoju kuću u Beogradu napustio je "pod uzbunom" na dan kada je Slobodan Milošević izručen Haškom sudu.

Večernje novosti, pozivajući se na izvore bliske istrazi, pišu da je Mladić, čim je Milošević 28. juna 2001. isporučen Hagu, pozvao celokupno svoje obezbeđenje i krenuo u skrivanje. Sa najbližim saradnicima otišao je ka vojnim objektima, prvo u Stragarima, a zatim na Divčibarama, navodi list.

U najbližem okruženju Mladića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema tvrdnjama izvora Novosti, bilo je pedesetak podoficira i oficira i vojnika po ugovoru, koji su iz Vojske RS prebačeni u Vojsku Jugoslavije. Ta jedinica je Mladića počela da obezbeđuje 1997. godine.

Izvor Novosti tvrdi da su 28. juna 2001. svi koji su bili zaduženi za bezbednost Mladića pozvani da hitno dođu na Banovo brdo, u njegovu kuću. Mladića su zatekli kako pakuje stvari, da bi zatim sa grupom pripadnika obezbeđenja napustio Beograd. Narednih meseci ljudi zaduženi za bezbednost smenjivali su se u svojim obavezama na svakih 15 dana.

"Mladićeva kuća u Beogradu, počevši od 1997. godine, bila je obezbeđena sa obe strane. Ispred kuće bila je kućica u kojoj su instalirana dva telefona, za slučaj opasnosti. U njoj je bilo smešteno celokupno naoružanje - puške, pištolji, bombe. Za kompletno pozadinsko obezbeđenje Mladića bio je zadužen Blagoje Govedarica", navodi izvor Novosti.

Protiv penzionisanog podoficira Govedarice nedavno je Drugo opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu zbog pomaganja u skrivanju Mladića. Pored Govedarice, sudski postupak za isto krivično delo vodi se protiv još 11 osoba.

Novosti pišu da su pripadnici jedinice za Mladićevo obezbeđenje bili smešteni prvo u kasarni na Dedinju, da bi zatim bili prebačeni u Topčider, a tokom NATO bombardovanja 1999. godine izmešteni su na Fakultet za fizičku kulturu u Košutnjaku.

Svi oni po nekoliko puta su pozivani da daju izjave istražnom sudiji koji vodi postupak protiv "Mladićevih jataka", ali su se svi pozivali na čuvanje "vojne tajne".

"Jatak 'vozao' Bulatovića"

Goran Petrović kaže da je Rade Bulatović, na bazi početnih informacija o Mladićevim jatacima, tog pomagača mesecima pozivao na ćaskanje.

Bivši načlenik Resora državne bezbednosti Srbije Goran Petrović napisao je u banjalučkim Nezavisnim novinama da je direktor Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović nameravao da sam vrbuje jednog od jataka haškog optuženika Ratka Mladića, ne bi li ga taj odveo do njega, ali da ga je ovaj nekoliko meseci "vozao i zavlačio".

"Posle nekoliko meseci pomenutom jataku se smučilo ovo naprasno druženje sa Bulatovićem, pa mu je poručio da ga više ne smara", navodi Petrović.

Prema njegovim tvrdnjama, Bulatović je, shvativši da ga je jatak nekoliko meseci "vozao i zavlačio, pohapsio sve jatake i sa krivičnom prijavom ih predao istražnom sudiji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.