Izvor: Danas, 30.Dec.2014, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beda srpskih lektorata

Srpski lektorati na stranim univerzitetima jedan za drugim nestaju. Pre 15 godina u svetu je bilo 47 naših lektorata, a sada ih je svega 26. Poređenja radi, Slovenija u inostranstvu ima 52 lektorata, a Hrvatska 61.

Naši jezici se na stranim univerzitetima uglavnom uče zajedno, kao srpsko-hrvatski jezik ili BCS (bosanski, hrvatski, srpski), i na tim predmetima u poslednje vreme ima mnogo više lektora iz Hrvatske, koji bi studentima zapravo morali da predstavljaju i istočnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i zapadnu varijantu našeg jezika. U svakom slučaju, ko od stranaca uči hrvatsku ili bosansku varijantu, razumeće i srpsku. Međutim, ti lektorati su značajna predstavništva za zemlju, pravi mali kulturni centri u kojima se održavaju različite priredbe, književne večeri i drugi važni susreti kojima se uspostavljaju i učvršćuju međunarodne kulturne veze, a kvalitet lektorata zavisi počesto, ako ne i isključivo, od samog lektora. To znači da je državi i te kako u interesu da te lektorate čuva, a njihove predstavnike drži ko malo vode na dlanu.

Već nekoliko godina se od države zahteva da zaštiti lektorate, ali bi uvek ispadalo da ministarstva, ni prosvete ni spoljnih poslova, nisu za to nadležna.

Kako su lektori i lektorke podsetili nedavno na konferenciji za štampu, ali i u javnom pismu ministru prosvete, pored plate univerziteta na kome radi, slovenački lektor dobija od svoje države 1.200 evra, hrvatski oko 500, a srpski - ništa. O njihovom krajnje ponižavajućem položaju dobro govori i slučaj od pre nekoliko godina, ispričala ga jedna lingvistkinja sa ljubljanskog univerziteta, kada je bio neki kongres ili seminar u Rusiji na kome su učestvovali i lektori s naših prostora. Trajalo nekoliko dana, završilo se i svi krenuli natrag, a srpski lektor nama para za put.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.