Bečka škola za somborski fijaker

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečka škola za somborski fijaker

SOMBOR - Dopisnik Blica iz Sombora zapisao je zanimljivu priču o jednom majstoru - za fijakere.

Jedina registrovana radionica za restauraciju fijakera u Srbiji, nalazi se u Somboru, što ne čudi, jer ovaj grad slovi za grad fijakera i fijakerista.Odavno ih nema na somborskim ulicama, a sećanje na fijakere koji su i u pesmama opevani, čuva danas samo jedan gradski fijakerista, ali i Aleksandar Nedeljković, vlasnik radionice za restauraciju fijakera.

"Počelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je tako što sam pomagao prijatelju koji je zaljubljenik u stare stvari, a među njima i u fijakere. Prvo sam njemu pomagao, a onda sam odlučio da registrujem radionicu i da ozbiljno počnem da se bavim tim poslom- priča u svojoj radionici Nedeljković i dodaje da možda i nije slučajno što je u tom poslu, jer deda mu je bio pinter (bačvar).

Do sada je kroz ruke spretnog majstora prošlo oko 15 fijakera. Da bi se od fijakera koga je nagrizao zub vremena i višedecenijska nebriga dobio uglačani lepotan potrebno je dosta ulaganja.

Cena potpuno restauiranog fijakera dostiže i 5.000 evra.

"Poslovi na restauraciji jednog fijakera traju i mesecima. Mušterije su uglavnom iz Sombora, ali bilo ih je iz Aleksinca, Velike Plane i još nekih mesta.

Nekada ljudi jednostavno samo pozovu telefonom da bi se konsultovali oko nekih stvari.

Najstariji fijaker koji sam restaurirao bio je sa početka prošlog veka.

Međutim, kod nas fijakere retko prati dokumentacija, pa iako je reč o autentičnim fijakerima, oni imaju znatno manju vrednost nego što je to slučaj u zapadnim zemljama. Tako običan fijaker u Nemačkoj vredi oko 7.000 evra, a cene dostižu i do 35.000 evra - kaže Nedeljković.

Majstor procenjuje da u somborskim kućama ima još oko 100 fijakera koji leže po nekim šupama. Vlasnici se, međutim, retko odlučuju da ulože u restauraciju. Za razliku od nas, radionice u Mađarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Austriji i te kako imaju posla. Da bi se probili na to tržište Nedeljković i nekoliko zanatlija planiraju da zajednički naprave jedan fijaker koji će ponuditi Austrijancima.

"U Beču se fijakerskom službom bavi 48 privatnika, koji imaju oko 150 fijakera. Dnevno je u tom gradu zbog kvarova, udesa i sličnih situacija potreban najmanje jedan novi fijaker" - objašnjava ideju Nedeljković.

Iako se restauracija fijakera, uostalom kao i većina drugi starih zanata, ne može svrstati u profitabilnu delatnost, Nedeljković je uporan da istraje u tom specifičnom poslu. Zbog ljubavi i inata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.